MagazínDlažba na terase

Vysavače do bazénu jsou zařízení, která slouží k mechanickému odstraňování nečistot z bazénové vody. Na trhu jsou vysavače ruční, poloautomatické a zcela automatické. Jde o nezbytné pomocníky při údržbě zahradního bazénu. Vysavače jsou vhodné pro jakýkoliv povrch bazénu a díky nim je pravidelná péče o bazén příjemnější a efektivnější.

19.4.2017
 
Terasa je téměř hotová a teď už jen zbývá rozhodnout se pro položení keramických dlaždic, dřevěného obložení, betonových dlaždic nebo kamene. Každý z těchto materiálů vyžaduje trochu jiný postup. My se zaměříme na betonové dlaždice. Betonové dlaždice jsou ideální volbou pro každou terasu, vzhledem k jejich dlouhé životnosti, odolnosti vůči mrazu a velmi snadnému udržování.
 

Výběr dlaždic

Velikost a design dlaždic by měl celkově korespondovat se vzhledem domu, aby prostor terasy lahodil oku. Betonové dlaždice je vhodné volit v nadčasovém zbarvení, aby se nám brzy pohled na ně neomrzel. Měly by být spíše vkusným doplňkem celé terasy, než její dominantou.

Postup pokládky

Betonové dlaždice vyžadují mrazuvzdorný, izolovaný podklad. Vzhledem k tomu, že dlaždice mají značnou váhu, měl by podklad odolávat zatížení. První vrstva podkladu představuje hrubozrnný štěrk o zrnitosti 0/16 ve výši 20 až 30 cm. Následující vrstvu tvoří asi 10 cm písku, vše je potřeba řádně udusat. Svrchní vrstvu terasy je potřeba vyspádovat směrem od domu, aby mohla odtékat voda.
 

Pokládka dlaždic

Dlaždice pokládáme na terasu nejprve od stěny domu. Dlaždice ukládáme do lože z písku pomocí gumové palice. Dle druhu dlaždic, je pokládáme vedle sebe a ponecháváme spáru 3 až 5 mm. Rovnoměrnost nám zajistí spárové rozpěrky, které známe, také jako křížky. U stěny domu, schodů a jiných pevných stavebních dílů, musíme ponechat dilatační spáru, cca 15 cm.
 

Ukončení pokládky

Po uložení dlaždic do pískového lůžka, je potřeba vyplnit spáry velmi jemným křemičitým pískem. Ten zabraňuje prorůstání rostlin a celkově plochu zpevní. Křemičitý písek je možné podle potřeby doplnit a rozmést suchým smetákem do spár mezi dlaždicemi na terase.
 

Tip:

Terasu lze pak vhodně dovybavit vhodným zahradním nábytkem, stínící technikou nebo zastřešením. Neopomíjejme také květiny. Vkusně zvolené květináče a truhlíky zkrášlí prostor a celkově umocní pocit pohody.