MagazínCo s markýzou na podzim?

Textilní markýzy bývají vyrobeny z velmi odolných textilií. Navíc jsou od výroby opatřeny impregnací, aby odpuzovaly vodu, ale i nečistoty. Avšak na podzim s přicházejícím chladným počasím, kdy už markýzu nevyužíváme, je potřeba markýzu vyčistit. K vyčištění markýzy si však vyberte slunečný den, aby markýza kvalitně zcela proschla.

22.9.2017
 
Textilní markýzy bývají vyrobeny z velmi odolných textilií. Navíc jsou od výroby opatřeny impregnací, aby odpuzovaly vodu, ale i nečistoty. Avšak na podzim s přicházejícím chladným počasím, kdy už markýzu nevyužíváme, je potřeba markýzu vyčistit. K vyčištění markýzy si však vyberte slunečný den, aby venkovní markýza kvalitně zcela proschla.
 

Jak vyčisti markýzu?
 

Jestliže je textilie z omyvatelného materiálu, stačí ji jednoduše omýt mýdlovou vodou z obou stran. Textilie, která omyvatelná není, je potřeba za sucha perfektně vykartáčovat tvrdým kartáčem. V případě, že nečistoty drží na textilii velmi pevně, lze si pomoci kombinací práškové sody, trocha vody a kartáče. Vždy je potřeba myslet na dokonalé prosušení markýzy, aby se v textilii při jejím svinutí nevytvářeli plísně.
 

Konstrukce markýzy
 

Konstrukci markýzy je potřeba také očistit. Přestože bývá hliníková konstrukce díky povrchovému ošetření téměř bezúdržbová, bývají její konstrukční části mnohdy zaprášené. Tyto stačí otřít mýdlovou vodou a pak utřít do sucha. Ne však kloubové části a posuvná zařízení. Pro ošetření těchto částí je nejvhodnější nastříkat do nich univerzální olej WD-40.

 
 

Je nutná oprava?
 

Markýza podléhá i při nejlepší péči poruchám stejně jako každé jiné zařízení. Pokud při čištění markýzy zjistíte poruchu na některé z konstrukčních částí. Avšak jeli potřeba vyměnit některou z částí, je dobré obrátit se na výrobce dané markýzy. Jestliže dojde k poruše na elektroinstalaci, které je provozováno v exteriéru, je potřeba, aby jeho opravu provedl certifikovaný elektrikář
 

Doporučení
 

Stejný způsob péče nezapomeňte věnovat slunečníkům, rolovacím stěnám k pergole a dalším stínícím zařízením.