MagazínCo bude vládnout zahradám v roce 2023?

Rok pergoly střídá rok zimních zahrad. Přicházejí měsíce, kdy budeme přemýšlet ještě více komplexněji a volit stavby, které přinesou další přidané hodnoty. Zimní zahrady vše splňují. S nimi rozšíříte domácnost o další místnost. Zároveň mohou šetřit výdaje za energii. V dnešní době vítaná vlastnost. Co dalšího nás čeká?

Propojení venkovního a vnitřního prostoru

Metrů čtverečních není nikdy dost. Zimní zahrady mohou rozšířit domácnost o novou místnost. S využitím bočních posuvných stěn ji lze kdykoliv zcela otevřít. Takto snadno a efektivně propojíte interiér domu se zahradou.

Zimní zahrada může být plnohodnotným obývacím pokojem. Nemusíte se bát vybavit její vnitřek luxusnějším nábytkem, vše bude dokonale chráněno. O to se postará bezpečnostní sklo v zastřešení a na bocích.

Co jste možná nevěděli? Zimní zahrada vyrovnává rozdíly mezi venkovní a vnitřní teplotou v domě. Stavba funguje jako skleník, který v sobě hromadí teplo ze slunečních paprsků. Děje se tak díky velkým proskleným stěnám. Kvůli této ochranné zóně se dům se zimní zahradou stává o něco úspornější.  

Odpovědnost k matičce zemi

Vše směřuje k soběstačnému stylu života. Tento trend začíná a končí na našich zahradách. Šetrné hospodaření s vodou, zahradničení ve skromnějších podmínkách a méně náročné rostliny. Každé naše rozhodnutí v prostoru za domem bude odpovídat na současná témata.

Opět se v tomto směru dostáváme k zimním zahradám. Jsou skvělým řešením pro hromadění vody k dalšímu využití. Důmyslný odtokový systém hliníkové konstrukce sbírá dešťové kapky z celého zastřešení. Ty následně odvádí pryč mimo konstrukci. Okap ústí nad jedno místo, kde lze vodu zachytit.

Zimní zahrada může podpořit vaše botanické nadšení. Díky své konstrukci je ideálním místem pro pěstování rostlin. Náročnější odrůdy můžete nechat v tomto prostoru, zahradu pak nechat nenáročným kusům a divočejší přírodě.  

Sebepéče  

Doba pandemie koronaviru nás naučila využívat domov i jako dovolenkové místo. Investice do vlastní pohody se staly zcela normální. Jakákoliv zahradní stavby vytvoří místo pro dokonalý relax. Zimní zahrada však mohou nedělní odpočinek povýšit o stupínek výše. Pokud její interiér vybavíte vkusným nábytkem, okrasnými rostlinami a dalšími prvky, získáte nezapomenutelný prostor.

Chytré zahradní stavby

Bioklimatické pergoly a zimní zahrady jsou trendem budoucích let. Jedná se o chytré zahradní stavby, které kombinují elegantní design, automatizace jednotlivých prvků a schopnost se adaptovat na každé počasí.

Více o vlastnostech bioklimatických zahradních staveb v našem minulém článku.