MagazínBioklimatická pergola jako chytrá zahradní stavba

Jedním kliknutím na vašem mobilním telefonu rozsvítíte světla v pokojích, nastavíte požadovanou teplotu a zatáhnete žaluzie. Chytrá domácnost se stává fenoménem a budoucností. Inteligentní řízení však nemusí zůstat pouze v interiéru, postupně se přesouvá také na zahradu. Bioklimatické pergoly na tento trend silně odpovídají.

Definice chytré domácnosti v sobě nese vysoký komfort bydlení a snížení ročních provozních výdajů. Zároveň by měla usnadnit každodenní činnosti všech členů rodiny. To vše při využití moderních technologií. Bioklimatická pergola zmíněné požadavky splňuje, a to díky svému nadčasovému zastřešení.

Otočné lamely bez hranic

Zastřešení z otočných lamel se začalo využívat před několika lety. Nápad vznikl, aby běžný uživatel mohl regulovat silné sluneční paprsky a zároveň si zajistil přísun čerstvého vzduchu. Systém je přitom velmi jednoduchý. Lamely lze nastavit do libovolného úhlu, a pokud začne pršet, dají se ihned uzavřít.

Otočné lamely lze přizpůsobit počasí

Teplotu pod pergolou je možné regulovat přirozeným způsobem, kdy otočné lamely nejčastěji nastavujeme do úhlu 45, 90 a 135°. Docílíte nejen požadovaného místa pro přívod čerstvého vzduchu, ale zároveň získáte ochranu před slunečním zářením.

Lamely jsou vyrobeny z kvalitního materiálu a vyznačují se velkou odolností. Zvládnou velmi silný déšť, a navíc si poradí i s odtokem vody. Důmyslně řešený potrubní systém v bočních sloupcích vše odvede ven.

A nyní k automatizaci

Většina bioklimatických pergol je vybavena dálkovým systémem ovládání. Otočné lamely lze řídit ovladačem či pomocí aplikace v mobilním telefonu. Jedná se o velmi pohodlné řešení, kdy zastřešení nastavíte do přesné polohy.

Ovšem co z bioklimatické pergoly dělá chytrou stavbu jsou čidla. To dešťové je schopné rozeznat kapky a adekvátně na situaci zareagovat. Pokud tak přestane pršet, lamely automaticky otevře. Zároveň dokáže bránit otevření v nesprávnou chvíli. Nemůže se tak stát, že se systém otevře, i když na zastřešení zůstala voda. Tímto chrání vnitřek pergoly. Senzor se dá také deaktivovat v zimním období, kdy je potřeba, aby se sníh nehromadil a nezatěžoval lamely.

Čidlo větru chrání samotnou konstrukci pergoly. Je spojené s anemometrem, který detekuje rychlost větru. Pokud nastane vichřice, lamely se automaticky otevřou a nedojde k podfouknutí pergoly. To by mohlo být za následek nežádoucí pohyb konstrukce.

Bioklimatická zimní zahrada  

K pergole se přidaly boční skleněné stěny, které ještě více uzavírají celý prostor. Bioklimatická zimní zahrada je novinkou, která rozšiřuje dům o další místnost. V té je možné trávit rozpálené letní dny i listopadové večery. Nemusíte se bát horkého klima uvnitř stavby. Skleněné stěny se dají zcela otevřít a větrání podpořit správnou polohou otočných lamel.