MagazínBazén na zahradě

Pro mnohé představuje vlastní bazén módní trend, pro jiné je to odpočinek, zábava a relaxace. A přestože můžeme v současné době využívat řadu aquaparků a koupališť je stále více těch, kteří si chtějí pořídit vlastní zahradní bazén.

5.4.2017
 
Pro mnohé představuje vlastní bazén módní trend, pro jiné je to odpočinek, zábava a relaxace. A přestože můžeme v současné době využívat řadu aquaparků a koupališť je stále více těch, kteří si chtějí pořídit vlastní zahradní bazén.
 

Na co je nutné při výběru bazénu myslet

Pokud se již rozhodneme pro pořízení bazénu, vyvstává otázka, jaký bazén si pořídíme. Ta se řídí nejen finančními možnostmi uživatele, ale zejména možnostmi prostorovými. Jaké možnosti skýtá naše zahrada. Chceme, aby byl náš bazén mobilní nebo bazén do země? Bazén nafukovací nebo bazén s pevnou stěnou? Vždy je potřeba zvážit, co vlastně od nově pořízeného bazénu očekáváme.
 
Pokud jako babička s dědou občas přivítáme děti na prázdninách, zcela nám postačí menší nadzemní bazén. Je stabilní, nenáročný na provoz a hodí se k příjemnému letnímu osvěžení na každou zahradu. Náročnější na pořízení i provoz je pak polozapuštěný bazén nebo zcela zapuštěný bazén. Tyto bývají z rozličných materiálů. Jde o bazény plechové, celokovové, laminátové, akrylátové nebo polypropylenové.

 

Výstavba bazénu

Výstavba bazénu není jednoduchá, proto je vhodné pořídit si bazén od firmy, která provede zároveň jeho instalaci. Tím předejdeme mnoha problémům. Pokud si bazén instalujete svépomocí, je potřeba důkladně připravit plochu kam bazén umístíte. Místo by mělo být celodenně prosluněné, nezastíněné stromy, čímž si ušetříme práci s čištěním bazénu. Plocha, na kterou bazén postavíme, musí být rovná, bez nečistot a kamínků. 
 

Péče o bazén

Bazén vyžaduje každodenní péči. Pokud chceme mít průzračně čistou vodu, bez závad nevyhneme se pořízení bazénové filtrace. Díky pískové filtraci eliminujeme množství bazénových chemikálií na minimum. Solární kolektory a tepelná čerpadla pak prodlouží koupací sezónu a celkově zvýší komfort v užívání bazénu. Při koupi bazénu je dobré myslet také na pořízení schůdků, krycí plachty, osvětlení, solární sprchy a dalšího příslušenství, které nám zpříjemní pobyt u bazénu.

U kvalitnějších bazénů je dobré zvážit jejich zastřešení. Avšak ani levnější bazény nemusí být ochuzeny, protože malé děti a zejména jejich rodiče, ocení ochránění dítěte před dlouhodobým slunečním zářením stínící markýzou.
 

Bazén na klíč

Pokud toužíte po bazénu a nejste si zcela jistí, zdali jej zvládnete správně nainstalovat nebo jednoduše na to nemáte čas, je pro Vás ideálním řešením bazén na klíč. Zkušení pracovníci Vám poradí nejen s výběrem, ale také navrhnou nejlepší řešení, provedou kalkulaci nákladů, instalují bazén i bazénovou technologii. Jde o dobrou investici, protože kvalitně postavený bazén Vám bude dobře sloužit mnoho let.