MagazínAltány od A do Z

Odborná literatura popisuje altán jako volně stojící zahradní domek, který je opatřený pevnou podlahou. Plní nejen ozdobnou ale i praktickou funkci a je doplněn konstrukcemi a rošty pro uchycení popínavých rostlin. Jaká nabídka je tedy u toho typu staveb? A jaký typ zvolit?

Ve své podstatě plní altány funkci jako pergoly. Poskytují příjemné místo k odpočinku v zátiší s rostlinami. Altán je však často mnohem zdobenější a působí romantičtějším dojmem než pergola. A častokrát bývá altán označován jako perla zahrady a proto vyžaduje důraz nejen na dokonalé zpracování, ale také na dokonalý výběr místa, aby se perfektně začlenil do kompozice zahrady a obytného domu.

Umístění altánu

Funkce altánu je zřejmá. Měl by zajišťovat odpočinek. A ten v dnešní zrychlené době představuje zejména ticho a klid uprostřed zeleně.  A tak je ideální umístit altán do vzdálenějšího místa od obytného prostoru, kde budete vším zmíněným obklopeni. A protože ne vždy lze docílit naprostého klidu zvláště ve městě, je vhodné stavbu osázet dané místo další vegetací, která navodí iluzi odděleného a klidného místa. 
Podívejte se na nabídku zahradních altánů Hobbytec 
 

Materiály pro založení stavby

Ač řadíme zahradní altány mezi malé zahradní stavby, není potřeba k jejich ukotvení využívat betonovou základovou desku. Avšak je nutné pro upevnění využít betonové patky nebo zemní vruty a zajistit vhodnou izolaci stavby. Zemní vruty se jeví jako ideální pro svou pevnost, stabilnost, dlouhou životnost, přizpůsobivost i cenovou dostupnost. Navíc je lze velmi rychle instalovat, což významně ovlivní rychlost výstavby.

Design a velikost altánu

Na trhu je řada velmi pěkných altánů dodávaných ve stavebnicových systémech. A tak se nemusíte zabývat náročnými výpočty a sháněním kvalitního materiálu. Lze si vybrat z řady zcela otevřených a vzdušných altánu, až po ty uzavřené. Půdorys může být šestiúhleníkový, čtvercový, obdélníkový, ale i víceúhelníkový. Velmi však záleží, kolik osob bude altán běžně využívat a podle toho volit.

Dřevěnný altán v nabídce Hobbytec

 

Stavebnice dřevěného altánu

Výhodou dřevěných altánů je, že ve stavebnici je nejen samotný altán. Součástí dodávky je také podlaha altánu a vybavení, což představuje lavice a stůl. Některé objekty jsou dodávány i se střešní krytinou a impregnačním nátěrem k povrchovému ošetření dřeva. Bez něj se bohužel neobejdete.