MagazínOzdobte svojí zahradu jednou z těchto staveb

Altánek je spíše lehkou zastřešenou stavbou, která přímo vybízí k odpočinku. Pergola naopak představuje určitý druh plotu a hodí se spíše do venkovských zahrad. Obě tyto drobné stavby mají své příznivce. Základní rozdíl je přitom minimální.

Základní rozdím mězi oběma stavbami tkví v jejich nosné konstrukcí. U altánku se využívájí systému sloupků ukotvené do země. Naopak u zahradní pergoly je samostatně stojící a její základ je vytvořen z lehkých materiálů. Kotvení má však u obou staveb stejná pravidla. 

Pokud se podíváme na vnitřní uspořádání, to je u altánu zcela na vás. Pokud však budete chtít použít betonou dlažbu nebo dřevěnou podlahu, musíte objekt zvednout vysoko nad terén

Pergola není jen drobná stavba

Pergola již dávno není pouze drobným prvkem zahrady. Moderní trendy z ní dělají plnohodnotný architektonický prvek, který oživí každé místo. Důraz je především kladen na materiál a jeho zpracování. Vzhledem k tomu, že často slouží jako podpora pro popínavé květiny, je potřeba její povrchovou úpravu volit šetrně. Volte netoxické prostředky, které zamezí napadání dřeva hnilobou, hmyzem a dřevokaznými houbami. 

Pokud hledáte řešení, které nevyžaduje častou údržbu, pak zvolte bezúdržbové hliníkové pergoly. Díky ošetření povrchu práškovou barvou není nutné konstrukci každý rok natírat, stačí ji občas umýt proudem vody. Tato stavba se hodí i do tradičních zahrad, kde kombinace přírodních a moderních materiálů vytvoří velmi zajímavý kontrast. Chcete-li celoročně obyvatelné řešení, pak sáhněte po prosklené pergole nebo zimní zahradě na míru.