MagazínAltán na zahradě?

V dobách minulých byl altán součástí každé lepší zahrady. A je dobře, že se v dnešní době tento trend vrací.

24.7.2017
 
V dobách minulých byl altán součástí každé lepší zahrady. A je dobře, že se v dnešní době tento trend vrací.
 

Líbivý přístřešek

Rychlé řešení představuje altán plachtový. Jeho jedinečná výhoda je jeho mobilita, skladnost a samozřejmě pořizovací cena. Také altán hliníkový splňuje požadavky na komfortní posezení na zahradě. Ale ať chceme či ne, pojem altán si nejčastěji spojíme s líbivou dřevěnou zahradní stavbou. A dřevěné altány lze považovat za nadčasové stavby, které neomrzí.
 

Altán ze dřeva

Je li dřevěný altán pevný a kvalitní, dokáže plnit svůj účel a krášlit zahradu po mnoho let. Avšak vzhledem k tomu, že jde o přírodní materiál, je potřeba věnovat mu občasnou náležitou péči. Tuto péči nám jistě usnadní, jestliže si od počátku vybereme altán z vysoce kvalitního materiálu. Altán, který je navržen tak, aby měl dostatečnou konstrukční ochranu, která k prodloužení životnosti altánu ze dřeva významně přispívá.

 

Konstrukční ochrana

Konstrukční ochrana představuje souhrn opatření, které se provádí za účelem ochrany dřeva před dřevokaznými houbami, škůdci a klimatickými vlivy. Jde zejména o dostatečný přesah střechy, snížení drsnosti povrchu, zamezení vzlínání vody dostatečnou výškou patky, používáním vhodných konstrukčních spojů, vhodným uložením dřeva, apod. Pokud se rozhodneme pro pořízení dřevěného altánu, je vhodné vsadit na odborníky, kteří s touto problematikou počítají.
 

Nadčasový altán
 

Jedním z nejprodávanějších dřevěných altánů je šesti-úhelníkový altán série Panama. Velkou výhodou u tohoto typu altánu je, že je možné jej dodat v široké designové škále. Tzn., že si lze vybrat z několika rozměrů, kdy délka úhlopříčky může být v rozmezí 310 – 500 cm. Navíc si lze vybrat i materiál, ze kterého bude altán dodán. Vybrat si lze až z 11 druhů dřeva. Součástí altánu je dřevěná podlaha, stůl i lavice.