MagazínAltán: co by v něm nemělo chybět

Altán je stavba, která nám má zpříjemnit posezení na zahradě. Často plní také funkci místa, kde si rády hrají děti. Co by v něm nemělo chybět?

Altán je stavba, která nám má zpříjemnit posezení na zahradě. Často plní také funkci místa, kde si rády hrají děti. Co by v něm nemělo chybět?
 

 

Zahradní nábytek

Zahradní nábytek by měl být nedílnou součástí altánu. Vybrat si můžete kovový, z masivu nebo z ratanu. Vhodný je nábytek s odlehčenou hliníkovou konstrukcí. I zahradní nábytek by měl ladit s okolím.  Některé altány jsou nábytkem již vybaveny při nákupu, což vám ušetří čas i peníze. 
 
Nábytek vybírejte podle náročnosti na údržbu, ale také dle vkusu a rázu okolí domu. K moderní novostavbě se hodí kov a ratan, naopak do altánu k chalupě volte dřevo. 
 

Potřeby na grilování

S létem je neodmyslitelně spojeno také grilování. Máte-li návštěvu nebo pořádáte zahradní párty, je vhodné mít vše potřebné na jednom místě. Do altánu lze postavit zahradní krb nebo dočasně umístit gril. Která varianta vám bude vyhovovat lépe, je jen na vás. 
 
S tím souvisí také, kam vše potřebné uschovat. Je možné do altánku umístit dřevěnou truhlu nebo lavici s úložným prostorem, kam schováte nádobí, příbory, grilovací jehly a další potřeby. Rovněž by se do prostoru měly vlézt deky a polštářky. 
 

Osvětlení

Pro večerní posezení bychom neměli zapomínat ani na osvětlení altánu. Vybírat můžete LED pásky, úsporné žárovky do exteriéru a další. Nabídka osvětlení je bohatá. I svítidlo by mělo ladit s okolím. Zakoupit můžete i halogenové lampy, lampy, které odpuzují hmyz, apod. K navození příjemné atmosféry vám postačí také malé lampičky. Světlo do exteriéru musí mít vhodný systém krytí. 
 
Altán může obepínat například vinná réva nebo rostliny. V tom případě získáme skvělé zastínění a ochranu před prudkým sluníčkem.