Magazín5 typů jak vybrat správný typ markýzy

Venkovní markýza je stále oblíbenějším řešením k zastínění odpočinkových a užitkových ploch. Její vlastnosti chrání před deštěm a dalšími vlivy, na druhé straně moderní design ozvláštní každou stavbu. Široká nabídka jednotlivých typů uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Jak vybrat ten správný?

Kazetové markýzy

Kazetové markýzy jsou navržené, aby maximálně chránili látku před povětrnostními vlivy. Tato stabilita je zajištěna především decentním hliníkovým kastlíkem neboli kazetou. Toto atraktivní zastínění teras, balkónů a další exteriérových ploch vyniká svým vzhledem a funkčností. Snadné ovládání je zajištěno kloubovou převodovkou nebo je k dispozici také elektropohon, který je vhodný především pro velkoformátové varianty. 
 

Samostatně stojící markýzy

Samonosná markýza může být ideálním řešením pro zastínění velkých komerčních i soukromých ploch. Jednotlivé kusy se následně dají spojovat a vytvořit tak objekt o velikosti několika desítek metrů čtverečních. Výhodou je mobilní a jednoduše smontovatelná konstrukce, která nevyžaduje středové opěry. Součástí je pak také kastlík na ochranu látky. 
 

Sklopné markýzy

Balkóny, okna nebo terasy. Sklopné markýzy jsou univerzálním řešením, které zajistí příjemné klima a přinese optimální množství denního světla. Systém spočívá v montáži na stěnu na strop, šikmo vysunutá ládka pak zajistí dobrou cirkulaci vzduchu a současně umožní výhled ven. Zajimavé řešení v sobě nabízí tzv. fasádní markýza. Ta kombinuje výhody svislé a výklopné varianty. 
 

Svislé markýzy

Stále populárnější svislé markýzy jsou schopné ochránit místnost vůči slunečným paprskům a účinně tak regulovat klima uvnitř. Zároveň je velmi snadné regulovat intenzitu propouštěného světla. Svislá markýza je pro svoje vlastnosti vhodná pro uzavření zimních zahrad nebo prosklených střech. 
 

Vyberte si z široké nabídky markýz