Magazín10 důvodů, proč je bioklimatická pergola geniální

Zastřešení z otočných lamel, ovládání skrze mobilní telefon, meteorologické senzory, inovativní konstrukce. Bioklimatické pergoly a zimní zahrady povýšily úroveň zahradních staveb o další krok kupředu. To je bez debat. V čem jejich jedinečnost? Ukážeme vám 10 důvodů, proč stojí opravdu za to.

Bioklimatické stavby se zvládnou 1) přizpůsobit každému počasí. Za horkých dní může být pod klasickou pergolu opravdu nesnesitelné klima a stín budete hledat velmi těžko. Bioklimatické pergoly vám ho zajistí pomocí otočných lamel. Sami o sobě fungují jako stínění, navíc je lze 2) natočit do takové polohy, aby odrážely paprsky v takovém úhlu, který bude příjemný pro každého účastníka zahradního posezení. Tzv. slunolam a jeho výhody jsme vám přiblížili v minulém článku.  

Inteligentní stavba

S vývojem chytré domácnosti a celkovou automatizací jejich procesů se vývoje dočkalo i ovládání otočných lamel. Nové bioklimatické pergoly disponují 3) chytrým ovládacím panelem. Jejich polohu je tak možné řídit pomocí mobilního telefonu či tabletu. Celý systém zároveň funguje zcela sám. Automatizaci zajišťuje armáda 4) inteligentních senzorů, které chrání nejen zahradní posezení ale samotnou konstrukci pergoly.

Senzor uzavírá otočné lamely při setkání s prvními kapkami. Větrný senzor je schopný posoudit, zda má vítr takovou intenzitu, která by mohla poškodit konstrukci. Pokud ano, dojde k otevření zastřešení. Podobně funguje také detektor sněhu. Ten rozezná, zda síla sněhové pokrývky může být příliš pro zatížení konstrukce. Teplotní senzor otevírá lamely při opravdu tuhých mrazech, kdy lze dojít k poškození jednotlivých spojů.

Nekonečná velikost

5) Inovativní konstrukce nových bioklimatických pergol umožňuje vytvořit stavbu nadstandardních rozměrů. Jednotlivé pergoly a zimní zahrady lze spojovat k sobě. U dvou modulů se vytváří varianta bez středového sloupku. Výsledná stavba pak působí velmi kompaktně. Důkazem velké 6) odolnosti je řada testů a certifikací.

7) Moderní vzhled doplňuje ohromná praktičnost. 8) Důmyslný okapový systém zajistí odtok vody mimo pergolu za každé situace. Jednotlivé prvky jsou navíc zcela skryté v konstrukci. Elegantní design podtrhuje absence všech šroubových spojů. Ty jsou též skryté.

Variabilita

Bioklimatické pergoly nabídnou více než zastřešení z otočných lamel. Konstrukce lze obohatit o 9) venkovní rolety, a ještě více ochránit zahradní posezení před silným sluníčkem. Na trhu je k dostání několik typů. I tento prvek můžete ovládat pomocí dálkového ovládání či mobilního telefonu.

Vytvořte si bioklimatickou zimní zahradu. 10) Posuvné skleněné stěny lze též implementovat na konstrukci pergoly. Tento velmi zajímavý prvek rozšíří vaši domácnost o další metry čtvereční. Novou místnost budete využívat po většinu roku.