MagazínJak funguje slunolam?

Krásné české slovo slunolam v sobě skrývá hliníkové lamely, které vás budou chránit před silným sluníčkem. Především však zajistí, aby se za horkého dne místnost nepřehřívala. Jak celý systém funguje? A jaké máme možnosti při jeho výběru?

Na začátek je nutné si vyjasnit základní pojmy. Slunolam sice krásně zní, dnes se však více používá bioklimatický systém. Ten se stal trendem současnosti. Bioklimatické pergoly a zimní zahrady původně zaplavily státy kolem Středozemního moře, především Španělsko, postupně se však prosazují i k nám.

Slunolam a jeho důležitost

Pergoly a zimní zahrady jsou určeny pro nekonečné chvíle odpočinku v obklopení přírody. V letních měsících se však může stát, že klima uvnitř bude nesnesitelné. Slunolam je možné přizpůsobit situaci. Otočné lamely lze natočit do takové polohy, aby paprsky lámaly do takové pozice, která nám bude příjemná.

Navíc nedojde k úplnému zastínění slunce, jak by se stalo v případě, že bychom sáhli po markýze nebo jiném typu stínění. Proto se otočné lamely stávají vyhledávaným řešením pro zahradní stavby.

Kdy zvolit slunolam?

Pokud máte pergolu či zimní zahradu orientovanou na jižní stranu, stane se horizontální slunolam skvělým pomocníkem. Na této světové straně má v letních měsících sluníčko velkou sílu a je nutné se tomu přizpůsobit. Paprsky navíc dopadají z vrchu. Lamely se v tomto směru opravdu vyplatí.

 

Další funkce slunolamu

Otočné lamely nemají pouze stínící funkci. Jedná se o přirozený systém větrání. V otevřeném stavu skrze ně může proudit vzduch a osvěžit klima v místnosti. V případě, že je uzavřeme, budou naopak sloužit jako ochrana před deštěm. Jejich funkce lze navíc zautomatizovat. Bioklimatické systémy disponují větrným i dešťovým čidlem, které bude polohu slunolamu řídit samo, a to dle aktuálního počasí.