MagazínZimní zahrada vs. zahradní pavilon

Zimní zahrada je skvělým spojením interiérového komfortu a přírody, rovněž může díky solárním systémům přinést tepelný zisk.

Zimní zahrada je skvělým spojením interiérového komfortu a přírody, rovněž může díky solárním systémům přinést tepelný zisk.  
 

Zimní zahrada a zahradní pavilon

Dříve se místo zimních zahrad stavěly ve šlechtických domech zahradní pavilony.  Zahradní pavilon si je možné v moderních variantách pořídit i dnes. Zahradní pavilon přináší výhody v podobě kombinace zahradního posezení i za chladnějších dní a skleníku pro pěstování rostlin. 
 
Zahradní pavilon připomíná prosklený zahradní altán.  Vybrat si lze z několika tvarových variant. Zahradní pavilony mají velmi praktické využití, rovněž mají velmi elegantní vzhled. Většinou jsou k dostání jako samostatně stojící stavba, kterou umístíte na zahradu.
 
Chcete-li rozšířit obytný prostor, pak je vhodnou variantou zimní zahrada.  Na rozdíl od pavilonu ji lze využívat celoročně. Pokud máte zájem o její celoroční využití, je potřeba aby byla postavena tak, aby nabízela příjemné klima lidem i rostlinám. 
 
Usazení zimní zahrady závisí na velikosti pozemku, ale i dispozičním a architektonickém řešení domu. Prosklená část domu by měla být jak hezká na pohled, tak především účelná. Vnitřní prostor proto pečlivě rozdělujte. Zimní zahrada by měla mít velikost 15 m 2 a hloubku minimálně 2,5 m. Na zajímavosti dodají zimní zahradě nosné profily, které mohou být hliníkové nebo plastové, v různých barvách.
 

Důležité je vybrat také vhodné zasklení

Zatímco pavilon je nejčastěji prosklený pomocí polykarbonátu a má ochranné boční sklo, zimní zahrady lze zasklít za pomoci těchto  typů skla:
 
  • izolační dvojsklo - uspoří náklady na energii, vhodné pro celoroční zahradu
  • tepelně izolační - tvoří jej dvě tabule, vnitřní plocha je pokryta tenkou vrstvou kovu
  • bezpečnostní - je vhodné na střechu zimní zahrady, tvoří jej dvě a více tabulí, spojené tenkou vrstvou pryskyřice

Rozhodnutí, zda vybrat pavilon nebo zimní zahradu záleží na vašich finančních i prostorových možnostech, na preferencích a četnosti využití.