MagazínZimní zahrada jako obytný prostor

Zimní zahrada je komplexní stavbou, která již dávno není určena pouze pro pěstování rostlin. Čím dál více se lidé pouští do vybudování většího prostoru, aby zde mohli trávit volné chvíle. Tato stavba tak často nahrazuje prostor v domě. Stává se zimní jídelnou i letním obývacím pokojem. 

Stabilní klimatické podmínky

Aby bylo možné obývat zimní zahradu celoročně musí být projektována tak, aby v ní byly stejné klilmatické podmínky v horkých i chladných dnech. Pro dosažení stabilních teplot je třeba splnit určité základní podmínky. Musí se tak začlenit zimní zahrada do obytného prostoru, zvolit prosklení izolačními dvojskly či trojskly a mít v zahradě dostatek masivních ploch, které akumulují teplo, aby jej následně pomalu uvolňovaly do prostoru.

Důležité stínění

Izolační skla pláště by měla být pro dobrou funkci zahrady opatřena protisluneční ochranou. Tu lze řešit buď pomocí rolet, žaluzií či markýz nebo je možné využít zcela přirozený způsob stínění, který poskytují keře a stromy vysázené kolem. Ale i když jde o zcela přirozený způsob stínění, neposkytuje flexibilitu, jak je tomu při použití markýzy, žaluzií nebo rolet.

Podívejte se na video ohledně zimních zahrad v nabídce Hobbytec

 

Začlenění zimní zahrady

Zimní zahrada částečně integrovaná do prostoru představuje ideální obytný prostor. Je však žádoucí mít možnost ji od obytného prostoru oddělit a nejjednodušší řešení představují prosklené dveře nebo stěna z izolačních skel. Pomocí dveří či posuvné stěny lze podle aktuálních potřeb zahradu zcela propojit nebo oddělit.

Posuvné zastřešení

Velmi zajímavé řešení představuje posuvné zastřešení terasy, které lze využívat podobně jako klasickou zimní zahradu. Tím, že jej v teplém počasí můžete zcela otevřít, nemusíte řešit větrání prostoru. Je však dobré pamatovat na vhodné vytápění takto zastřešeného prostoru. Velmi nápaditě mohou působit krbová kamna, která mohou tvořit doplňkovou možnost vytápění prostoru.