MagazínZimní zahrada v teplém počasí

I když tato stavba nese přívlastek zimní, dá se perfektně využívat i při teplém počasí letních měsíců. Při její realizaci je však myslet na několik aspektů. Musíme správně zvolit konstrukci, výběr materiálu a kvalitní odvětrávání. V opačném případě se z našeho oblíbeného prostoru v horkých dnech vytvoří neobyvatelný skleník.

Až 60 stupňů. Na takové hodnoty se může vyšplhat rtuť teploměru v zimní zahradě v letním období. Jak tomu zabránit? Řešení je několik a musí do sebe zcela zapadat. Zaprvé je nutné na vše myslet již při návrzích. Je třeba si říci pro jaké účely bude objekt využíván. Toužíme uspokojit své zahradnické choutky či sníme o relaxačním místě pro sebe i přátele? Odpověď přitom může kombinovat obě varianty.

Konstrukce dle předpisů

Důležité je myslet na tzv. tepelný most. Konstrukce musí být zvolená tak, aby se zahrada nechovala jako skleník. V praxi by to znamenalo, že v období nízkých teplot promrzne a ohřeje se zase až na jaře. Naopak v létě mohou sluneční paprsky vyhřát interiér až do nesnesitelného klimatu.

Jednou z hlavních otázek je povaha střechy. V tomto směru připadají v úvahu dvě varianty. Tou první je nechat ji zcela zavřenou. V takovém případě musíme odvětrávání řešit pouze stěnami, případně ji doplnit o střešní okno či ventilátor. Pokud zvolíme otevíratelnou možnost, zajistíme dostatečnou cirkulaci díky střešním oknům, která odvedou teplý vzduch pryč z místnosti.

Větrání je samozřejmostí

Alespoň 15 % celkové plochy zimní zahrady by mělo být otevíratelné. Poměr přitom vychází z orientace zahrady a jejího využití. Přirozené větrání funguje na principu rozdílné hmotnosti studeného a teplého vzduchu. Ideální variantou je zvolit lamelová okna, posuvné větráky či větrací mřížky.

Tzv. mechanické větrání spočívá v regulované výměně vzduchu. Ta je zajištěna pomocí ventilátorů. Ty mohou být ovládány automaticky pomocí senzorů. Na toto vše musíme myslet již při projektové dokumentaci. Nebezpečí hrozí v případě, že zimní zahradu maximálně propojíme s interiérem domu a tím zvětšímre jeho prostor. V letních měsících a při její orientaci na jih je vystavena přímým slunečním paprskům a teplota v ní výrazně ovlivňuje klima uvnitř našeho obydlí.

Podívejte se na správné řešení zimní zahrady

Bez stínění ani ránu 

Elegantním řešením je také volba správného typu stínění. Nezastíněné okno může propustit až 90 % slunečních paprsků a výrazně rozehřát celý interiér, případně zničit barvy uvnitř. Předokenní venkovní žaluzie vytvářejí optimální prostředí z pohledu světelných a tepelných podmínek. Šetří náklady na klimatizaci a zajistí příjemné klima interiéru. Správným natočením lamel navíc bráníte vstupu horka a zároveň příjemně větráte celou místnost.

Prohlédnout více z kategorie Pergoly