MagazínZimní zahrada jako energetický systém

Zimní zahrada má spoustu funkcí. Slouží jako estetický doplněk domu nebo příjemný prostor pro odpočinek. Může se však stát i energetickým systémem, který uspoří značnou část energie při vytápění. 

Zimní zahrada, vybudovaná za tímto účelem, funguje na principu skleníkového efektu, kdy přes prosklenné plochy pronikají krátké vlny slunečních paprsků a mění se v dlouhovlné. Ty jsou poté schopny ohřát vzduch a předměty uvnitř. Přestože závisí zejména na intenzitě a délce slunečního záření, je systém schopen přijímat energii v při zataženém počasí. 

Nabídka zimních zahrad v nabídce Hobbytec

Systém energetické zimní zahrady

Pro správnou funkčnost je třeba dodržovat určité zásady. Skleněné plochy lze využít jako skleněné kolektory přičemž podlaha může fungovat jako zásobník tepelné energie. Také závisí na jakou světovou stranu je zimní zahrada situována a jak je prostorově řešená. Není například vhodné, aby byla příliš hluboká. Lepší je širší a dostatečně vysoká konstrukce, která je částečně integrovaná do stavby obytného prostoru.

Zimní zahrada by měla mířit na jih, popřípadě jihovýchod či jihozápad. Konstrukce musí umožnit instalaci prosklených ploch v rozmezí 45˚ - 60˚ a její ideální výška je přes dvě podlaží. 

Pojďte na prohlídku celoroční zimní zahrady Hobbytec

Při výstavbě zimní zahrady je potřeba rozhodnout se zdali chcete zahradu jako energetický systém nebo místo pro odpočinek. Této skutečnosti musíte podřídit také nutnost dostatečného větrání a vytápění. Obytný prostor i zimní zahrada by měly být odděleny flexibilně, aby se o nutnosti větrání či kumulace tepelné energie mohl majitel pružně rozhodnout.