MagazínNa co myslet při plánování zahradního skvostu

Mít zimní zahradu je sen mnoha lidí. Kolik financí je třeba si připravit? To závisí na spoustě faktorů - velikosti, materiálu, provedení a mnoho dalším. Máme pro vás 5 základních rad.

1) Materiál

Velmi důležité je se rozhodnout, zda bude vaše nová zimní zahrada hliníková, plastová nebo z jiného materiálu. Materiál má vždy rozhodující vliv na cenu zimní zahrady, také její životnost, odolnost proti zátěži i nutnost údržby.

2) Tvar zahrady

Rovněž je potřeba vědět, zda půjde o klasickou zimní zahradu nebo bude atypická. Konečnou cenu zimní zahrady ovlivňují její rozměry i konkrétní provedení, členění a typ obvodových prvků.

3) Zasklení

Na výplň zimních zahrad se používá sklo nebo plasty. Při volbě první možnosti musíme brát v potaz váhu a také bezpečnost daného materiálu, což se ve výsledku odrazí na koncové ceně zimní zahrady. Druhou možností je použití polykarbonátu, který je lehčí, má stejné tepelné vlastnosti, odolává UV záření a jeho pořizovací cena je až o polovinu nižší oproti sklu. Cenu ovlivňuje i to, zda půjde jen o skleník nebo o vytápěné celoročně obytné prostory.
 

 

4) Konstrukce

Vliv na cenu má konstrukce nejen z hlediska materiálu, ale také z hlediska tvaru. Jednoduché přístavby zimních zahrad jsou výrazně levnější než atypická zimní zahrada s konstrukcí ze dřeva, u které navíc musíte počítat s vyššími nároky na údržbu. Rovněž záleží na tom, zda se jedná o zimní zahradu na míru nebo již o hotové stavebnicové řešení. Důležitý je také podklad. Zimní zahrada by měla stát na kvalitním betonovém základu a na hrubé základové desce.

5) Stavební povolení

Zimní zahrada je stavba jako každá jiná. K její stavbě není potřeba mít stavební povolení a v řadě případů ji ani nemusíte ohlašovat. Ze zákona není potřeba stavební povolení ani ohlášení pro jednopodlažní nevytápěné budovy bez pobytových místností či hygienických zařízení do 25m2 zastavěné plochy a do 5m výšky, třeba pro zahradní domek nebo dílnu.

Ohlašovat se nemusí ani samostatně stojící zimní zahrady o jednom nadzemním podlaží do 40 m2 plochy, ani technická zařízení či vedení uvnitř budov, tedy např. rozvody vody, energií, tepla, elektronických komunikací, odvody odpadních a dešťových vod a větrání a dále přípojky vodovodní, kanalizační a energetické v délce do 50 m. Díky tomu není cena zimní zahradou stavebním povolením nijak ovlivněna. Stavbu zimní zahrady je vhodné plánovat rovnou se stavbou domu. Ušetříte tak nejen náklady na projekt.