MagazínZimní zahrada: celoroční, anebo sezónní?

Zimní zahrada těsně spojuje člověka s přírodou, rozšiřuje obytný prostor, umožní vám relaxovat i věnovat se oblíbeným koníčkům. Nejprve je potřeba se rozhodnout, zda chcete zahradu celoroční, anebo sezónní. Ujasněte si, k čemu ji budete využívat.

Zimní zahrada těsně spojuje člověka s přírodou, rozšiřuje obytný prostor, umožní vám relaxovat i věnovat se oblíbeným koníčkům. Nejprve je potřeba se rozhodnout, zda chcete zahradu celoroční, anebo sezónní.  Ujasněte si, k čemu ji budete využívat.
 

Kdy vybrat celoroční a kdy sezónní zimní zahradu

Nejlepším řešením je pamatovat na zimní zahradu již v samotném projektu domu. Svým stylem tak ladí s celkovou architekturou domu, rozhodně nepřipomíná skleník. Většina lidí využívá orientaci zahrady na jih, až západ.  Zimní zahradu lze také přistavět ke stávajícímu domu, ale je rovněž důležité, aby byla dodržena architektura domu. 
 
Prostorná zimní zahrada může obepnout celou stěnu domu. Zimní zahrada může pojmout také část terasy. 

 

Celoroční nebo sezónní? 

Zásadním rozdílem je to, zda chcete zahradu za pomoci vytápění využívat po celý rok nebo ji vytápět nebudete a využijete ji pouze od jara do podzimu. Sezónní zimní zahrada je mnohem méně finančně nákladná. Liší se také v použitých materiálech, kdy celoroční zimní zahrada musí mít kvalitní izolační sklo, kterým unikne pouze minimální množství tepla. 


Výběr vhodného stavebního materiálu

Plastová konstrukce:

 
Zimní zahrada může mít plastovou konstrukci, která je vyztužena ocelovými profily. Výhodou je nízká pořizovací cena a téměř žádná údržba. 
 

Dřevěná konstrukce:

Dřevěná konstrukce se vyrábí z lepených hranolů. Moderní dřevěné konstrukce jsou lehké, náročnější na údržbu, mají dlouhou životnost.
 

Hliníková  konstrukce:

Má výbornou materiálovou stálost, hliníkové konstrukce jsou naprosto subtilní. Rovněž není náročný na údržbu a hodí se do míst, kde je stálá vlhkost. 
 
Na prosklení se používá nejčastěji polykarbonát nebo klasické sklo s ochrannou fólií. Celoročně i sezónně obyvatelné zimní zahrady mají složitou konstrukci, musí využívat konstrukci s přerušeným tepelným mostem, aby nezískala vlastnosti skleníku.