MagazínZimní zahrada část 3. - vnější faktory při stavbě

Materiál konstrukce, opláštění, zastínění, větrání a vytápění. Tyto vnitřní faktory ovlivní funkčnost zimní zahrady, a proto není třeba na ně zapomínat. Kromě nich tu však máme ještě ty externí. Orientaci ke světovým stranám a klimatickou oblast není třeba podcenit.

I když si dáme záležet na jednotlivých doplňcích a konstrukce zimní zahrady bude splňovat i ty nejnáročnější předpisy, stále tu je spousta faktorů, které ve výsledku mohou ovlivnit vnitřní klima. 

A platí zvláště pokud se toužíme uvnitř pustit do výstavby menší botanické zahrady, anebo objekt využívat po celý rok. Na co je tedy třeba brát ohled především?

Doplňky dle klimatické oblasti

Tzv. klimatickou oblast rozlišujeme na chladnou, mírně teplou a teplou. V tomto případě záleží na poměru studených a horkých dní, průměrné teplotě a přístupu slunečních paprsků. Dá se říci, že opravdu vše, co se týká počasí, ovlivňuje vnitřek zimní zahrady. 

Tomuto musíme přizpůsobit všechny vnitřní faktory, které jsme zmínili na začátku. Nejlepším postupem je se poradit s odborníkem. Ten vám nejlépe poradí, jaký typ zvolit v závislosti na vlastnostech zastřešení a konstrukce. Nabídka zimních zahrad je široká a vždy se dá najít správné řešení. 
 

Orientace ke světovým stranám 

Jak správně tušíte, také orientace ke světovým stranám je důležitá. Vždyť pokud necháme skleněné plochy orientované na jih, získáme daleko více slunečního záření, než v případě severní nebo západní strany. 

A co je tedy nejlepší variantou? Mezi zahradními architekty se říká, že jihozápad a jihovýchod vítězí. Jedná se o ideální kombinaci slunečních paprsků a občasného stínu. Pokud jste nadšený botanik, měly by vám právě tyto světové strany pomocí nejvíce. Nic se ale nedá generalizovat a vaše preference vždy budou vítězit.