MagazínZimní zahrada a stavební povolení

Vybrali jste si novou zimní zahradu. Vše je naplánováno. Základ položen a rodina natěšená na společné chvíle v okolí přírody. Ještě je tu však jedna otázka. Potřebuji stavební povolení, ano či ne? Legislativa v tomto směru je velmi vstřícná. Ve většině případů bude stačit pouze územní souhlas nebo ohlášení stavby.

Zimní zahrada je stále oblíbenějším prvkem zahrady. Ideálním postupem je s její realizací počítat již od samého začátku. Pokud ji zahrneme do plánů společně s rodinným domem, stavební povolení s ní bude počítat. A máme vystaráno. Ve většině případů se však pro zimní zahradu rozhodneme až po dokončení výstavby RD. Je pak nutné žádat o další souhlas stavebního úřadu?

Kdy navštívit stavební úřad?

Jednoduchá odpověď je „raději vždy“. Novela stavebního zákona z roku 2018 celý proces značně zjednodušuje, ovšem návštěvě příslušného úřadu se stejně nevyhnete. Důležité je, aby vše sedělo s územním plánem vydaným obcí.

V jeho textové části můžete narazit především na tzv. koeficient zastavitelnosti. Jedná se o poměr zastavěné plochy stavbami na pozemku k celkové ploše tohoto pozemku. Je nutné počítat s tím, že stanovená část parcely musí být pokryta zelení, která zajistí vsakování dešťových vod. Dá se předpokládat, že na tento faktor bude v budoucnu dbán ještě větší důraz.

Územní souhlas jako povinné minimum

A tak je nutné pro tento typ stavby získat územní souhlas. Kromě schématických výkresů je dobré doložit kladný souhlas všech dotčených osob, tedy sousedů. To především v případě, že stavba nedodržuje vzdálenost 2 m od hranice pozemku.

Pokud zimní zahrada bude blíže k sousední parcele, budete muset zažádat o výjimku a územní rozhodnutí. Celý proces pak vyžaduje projektovou dokumentaci s autorizovaným razítkem. Lhůta pro vyřízení pak činí 3 měsíce.

Zákon stojí na straně stavitele. Díkybohu.

Pokud jste se rozhodli vybudovat volně stojící zimní zahradu, stavební povolení nepotřebujete v případě, že:

  • Zimní zahrada má 1 nadzemní podlaží, nepřesahuje zastavěnou plochu 40 m² a má maximálně 5 metrů do výšky

Dle našich zkušeností je zimní zahrada většinou součástí rodinného domu. V tomto směru si vystačíme s ohlášením stavby na úřadě, a to za podmínek, že

  • Stavba nepřesáhne plochu 25 m², má 1 nadzemní podlaží, a výšku maximálně 5 m