MagazínZimní zahrada a její využití

Na zimní zahradě je krásné, že jejímu využití se meze nekladou. A právě budoucí účel rozhoduje o celkovém provedení. Proto je dobré si hned na začátku říci, proč po této stavbě toužíme. Na základě toho vybíráme její umístění, rozměry, typ zastřešení a případně další doplňky, které si zvládnou poradit s náročností klimatických podmínek uvnitř.

Pokud se podíváme pár desítky let nazpět, zimní zahrada se většinou využívala jako prostor pro pěstování květin. To dávno již neplatí. Dnešní nabídka přichází s nekonečným množstvím různých provedení a typů. Celý objekt lze funkčně propojit s interiérem domu a vytvořit novou plnohodnotnou místnost. 

Jako obytný prostor 

Zimní zahrada často nahrazuje prostor v domě. Stává se jídelnou, obývacím pokojem nebo klidným koutem pro nedělní relax. Aby ji bylo možné obývat po celý rok je nutné při plánování myslet, jak udržet stabilní klimatické podmínky za každého počasí. Ideální variantou je volba izolačních dvoj či trojskel a dostatku masivních ploch. Ty akumulují teplo a následně jej uvolňují do prostoru. 

Jelikož se zimní zahrada stává plnohodnotnou součástí interiéru, musíme myslet na to, aby neovlivňovala teplotu uvnitř domu. Proto je nutné ji oddělit prosklenými dveřmi nebo stěnou z izolačních stěn. 
 

Pro volné chvíle 

Zimní zahrada většinou slouží jako prostor pro setkávání s přáteli či rodinou. Pokud zvolíme velké prosklené stěny, hosté ocení dokonalý výhled do okolí. V případě, že si vybereme odpovídající doplňky pro vytápění, můžeme místo využívat prakticky po celý rok a vytvořit jídelnu či relaxační místnost. Většina zimních zahrad disponuje vhodným systémem otvírání a vy se tak snadno můžete ještě více přiblížit přírodě. 
 

Zpět ke kořenům 

Rostliny k zimní zahradě patří. V takovém případě záleží, do jaké botaniky se hodláte pustit. Každá plodina má jiné nároky a interiér k tomu musí být přizpůsoben. Dle našich preferencí volíme typ zastřešení, systém odvětrávání či rozsah stínění. V každém případě vytvoříte příjemné místo pro jakýkoliv druh činnosti. Pohled na rozkvetlou flóru oživí každý váš den. 

Vyberte si z nabídky hliníkových zimních zahrad