MagazínIdeální dřevo na zimu

S blížící se zimou je potřeba připravit se na topnou sezonu. A jaké palivo je nejekonomičtější? Jednoznačně se jedná o dřevo. Představuje nejen ekonomickou ale i vysoce ekologickou surovinu. Pro efektivní využití je však dobré vědět, jaký druh dřeva se hodí k určitému typu topení. Máme pro vás několik rad.

1) Smrk lehký

Smrkové dřevo je ideální pro topení v kotlích. Mírná nevýhoda je, že v ohni nevydrží dlouhou dobu, ovšem naproti tomu se snadno zapálí a je tak vhodné na rozehřátí. Zároveň se nehodí do krbových kamen, protože velký obsah pryskyřic příliš jiskří. Pro dobré schnutí stačí tomuto typu jeden rok uskladnění na suchém a vzdušném místě.

2) Dub nekonečný

Dubové dříví je ideální pro topení v kotlích, je tomu tak díky jeho dobré výhřevnosti a dlouhé době hoření. V krbových kamnech se přilíš atraktivních plamenů nedočkáte. Tento typ navíc obsahuje vysoký podíl kyseliny tříslové, z nichž se při spalování uvolňuje typická vůně, která nebývá vždy příjemná. Aby však mělo dubové dříví vynikající výhřevné vlastnosti, musí alespoň dva roky schnout.

3) Bříza voňavá

Bříza je pro topení v krbových kamnech velmi vhodná. Její výhodou je, že hoří i mokrá. Ideálním řešením je však ji nechat alespoň rok schnout. Disponuje vysokou výhřevností a obsahuje množství éterických olejů, které při spalování příjemně voní. Navíc jsou její plameny s modravými odlesky velice atraktivní.
 
 

4) Topení dubovým dřevem

Za ideální dřevo pro topení v krbových kamnech je považován buk. Ten téměř vůbec nejiskří, má velmi vysokou výhřevnost a hoří velmi pěkným jasným plamenem. Při spalování navíc uvolňuje velmi příjemnou vůni. Aby dřevo bylo ideálně výhřevné, musí schnout alespoň dva roky. Optimální schnutí má dřevo zajištěno v krytém a vzdušném dřevníku.

5) Ostatní druhy dřevin

Topol i lípa se dobře štípou a doba schnutí je cca 1 rok, ale velmi rychle shoří a mají malou výhřevnost. Borovice bývá dosti sukovatá a má vysoký obsah pryskyřic. Sice dobře hoří, ale při spalování vzniká mnoho sazí. Stejně tomu je u modřínu. Habr patří mezi tvrdá dřeva s vysokou výhřevností. Schne cca 2 roky, ale stejně jako ořechové dřevo je na topení velmi drahý. Navíc ořech by měl schnout až 4 roky.