MagazínZastřešení z bezpečnostního skla a jeho vlastnosti

Zastřešení ze skla dodává zahradním stavbám nádech luxusu a opticky zvětšuje celý prostor. Navíc vyniká skvělými funkčními vlastnostmi. Díky tomu se perfektně hodí k pergolám i zimním zahradám. Kde nalezneme jeho opravdové výhody?

Vrstvené bezpečnostní sklo nadchne svou pevností, odolností a pružností. Díky tomu se hojně využívá v interiérech, okrasných prvcích a zahradních stavbách. Pro tyto účely se volí vrstvená varianta. Skládá se ze dvou či více tabulí skla a jedné či více polyvinylbutyralových (PVB) mezivrstev. Ty jsou oblíbené především pro svou přilnavost. V případě rozbití zůstanou střepy přichycené k fólii a nehrozí tak k poranění.

Bezpečnost na prvním místě

Sklo je elegantní a velmi transparentní. Jeho využití neustále roste a požadavky na jeho kvalitu také. V posledních se letech se zpřísnily především normy ohledně jeho bezpečnosti. Pokud dojde k rozbití, menší kousky by neměly nikoho v okolí poranit.

Vrstvená bezpečností skla mají svůj vlastní systém značení, kdy první dvě číslice popisují tloušťku tabulí skla (v mm) a hodnota za tečkou udává počet PVB fólií

  • Například sklo označené jako 66.2 je složeno ze dvou tabulí skla o tloušťce 6 mm a vrstvené pomocí dvou PVB fólií

Důležitá je také předepsaná NORMA ČSN EN 12600. Ta rozděluje skla na bezpečnostní třídy. Zkouška se provádí pádem zkušebního tělesa z různých výšek. Normové označení se pak sestává z kombinace uvedených číslic a písmena. Číslice udávají výšku pádu, při němž výrobek buď nebyl, nebo byl porušen v souladu s normou.
 



Zdroj: NORMA ČSN EN 12600

Odolnost skel proti násilnému vloupání se testuje prostřednictvím normy dle ČSN EN 356.

Chrání i před dalšími vlivy

Bezpečnostní prvky často nestačí a některá skla je nutné vybavit také akustickou fólií pro zadržení zvuku z okolí. Tato izolace se často využívá u dveří či oken.

Z hlediska těchto všech vlastností se sklo stává elegantní a efektivní ochranou také proti vloupání. Není tak často nutné investovat do dalších ochranných prvků jako jsou mříže a další.  

Bezpečností sklo na pergolu

Při výběru pergoly je možné zvolit ze dvou typů zastřešení. Stále populárnější polykarbonát je cenově velmi přijatelný a nabídne maximální ochranu před silným deštěm a kroupy. Oproti sklu však nenabízí takovou transparentnost a celý prostor může opticky zmenšovat.

Bezpečností sklo je volbou pro každého milovníka luxusního designu. Navíc splňuje požadavky na moderní vzhled a v kombinaci s hliníkovou konstrukcí vytváří nezapomenutelné stavby.

Bezpečnostní sklo na zimní zahradu

U zimní zahrady se bezpečností sklo využívá nejen k zastřešení, ale také jako výplň bočních stěn. V tomto směru tak oceníte jeho bezpečnostní i izolační vlastnosti. Obavy mohou plynout z jeho váhy. Manipulace s jednotlivými stěnami je však velmi snadná, a to především díky důmyslnému posuvnému systému.