MagazínZastřešení terasy – inspirace pro milovníky zahradního posezení

Sezóna odpočinku na zahradě je již v plném proudu. Aby naše chvíle v obklopení přírody nebyly ohroženy, je nutné si vytvořit místo chráněné před deštěm, slunečními paprsky a dalšími nežádoucími vlivy. Jak je eliminovat? Odpověď vězí v zastřešení terasy.

Jak na to? Nabídka je v tomto směru široká. Od klasické markýzy přes funkční přístřešky až po designové pergoly. Co při výběru rozhoduje? Jedná se o řadu faktorů. Vzhled domu a okolí, budoucí využití či samotný rozměr terasy.

Detail tvoří celek

Volba vhodné stavby se odvíjí od parametrů samotné terasy. Je propojena s obývacím pokojem? Má několik úrovní? Je nutné vytvořit atypické rozměry? Podobné otázky následně rozhodují při výběru správného materiálu, velikosti a skladbě jednotlivých doplňků.

Jedná se například o typ zastřešení. Pokud je terasa orientována na světovou stranu, kde slunce nesvítí po celý den, je ideální volbou bezpečnostní sklo. V případě, že směřuje na jih a vy jste vystaveni přímým paprskům, lepší vlastnosti nabídne moderní polykarbonát s UV filtrem.

Na vzhledu záleží

Sklo i polykarbonát jsou zcela univerzální a výběrem ani jednoho z nich nešlápnete vedle. Vždy zapadnou do svého okolí. U dalších parametrů však musíme dávat pozor. Jedná se především o materiál použitý pro konstrukci.

Dřevo vyniká svým nezapomenutelným vzhledem, ovšem svojí povahou nezapadne ke každé stavbě. Naproti tomu hliník zaujme svojí univerzalitou a možností vytvořit variantu zcela na míru. Barevný odstín je možné zvolit ze široké nabídky vzorníku RAL.

Dřevěné zastřešení teras

Pokud disponujeme domem v bílé barvě a klasickém stylu, navíc je obklopen pestrou zahradou, dřevěná pergola může být ideální volbou. Terasa zahalená do přírodního materiálu má stále své kouzlo. Navíc lze zvolit řešení na míru v podobě libovolných geometrických tvarů.

Konstrukce z lepeného dřeva odolá vnějším vlivům jako je oheň a nejrůznější agresivní látky. Vyniká dlouhou odolností. Nemusíte se bát vzniku trhlin. Rozměry se dají zvolit na přání a celou stavbu je možné smontovat zcela svépomocí.

Hliníkové zastřešení terasy

Snadná údržba, moderní vzhled, dlouhá životnost a variabilita. Hliníková pergola je trendem dnešní doby a dokonale se hodí na každou terasu. Jednotlivé sloupy se dají zvolit ve velmi specifických rozměrech. Velikosti se meze nekladou a lze zastřešit i terasu v atypickém tvaru.

Tip: Naše vlastní výroba umožňuje vytvořit rozměry zcela na míru. Nově jsme u naší nejprodávanější pergoly Pollard zařadili hloubku 4,5 metru.

Levné zastřešení terasy

Pokud disponujeme omezenými finančními prostředky, stále se nabízí volba tzv. stavebnicové pergoly. Tato velmi cenově dostupná varianta se svými vlastnostmi vyrovná klasické hliníkové variantě. Vyniká především svojí jednoduchostí a univerzalitou.

Její opravdová krása tkví v konstrukci. Tu lze postavit zcela svépomocí. Tím ušetříte za montáž a dopravu. Široká nabídka zahrnuje typy v různých velikostech a provedení.

Jak vytvořit nezapomenutelné zastřešení?

Jednotlivé typy hliníkových pergol lze obohatit o další doplňky. Stínění chrání před vnějšími vlivy a vytvoří zcela uzavřenou variantu. Milovníci moderního designu mohou ke konstrukci přidat zasklení bočních stěn a postupně si vytvořit sezónní zimní zahradu.