MagazínZastřešení pergoly

Posezení v pergole na zahradě je jistě příjemné. Pokud však fouká nebo trochu zaprší, můžeme se s příjemným sezením rozloučit. A co tak útulné místo k posezení zastřešit?

Posezení v pergole na zahradě je jistě příjemné. Pokud však fouká nebo trochu zaprší, můžeme se s příjemným sezením rozloučit. A co tak útulné místo k posezení zastřešit?
 

Vhodný materiál k zastřešení pergoly

Dřevo hliník nebo plast? To je téměř filozofická otázka.
 

Dřevěné materiály k zastřešení

Pravda je, že dřevo je zkrátka nestárnoucí klasika a u mnohých je bezkonkurenční vítěz. Dřevo je bytelné, příjemné na pohled i dotek. Avšak jeho pořizovací hodnota je vyšší. Navíc bez pravidelné údržby dřevo rychle chátrá. Musíme počítat také s tím, že když pořídíme dřevěné zastřešení pergoly, neužijeme si mnoho slunečních paprsků.
 

Zastřešení z hliníku

Hliník je v podstatě bezúdržbový materiál a při citlivém výběru se zahradní stavba z hliníku hodí na každou zahradu. Hliníkové pergoly bývají v různobarevných provedeních a jsou snadno smontovatelné. Navíc hliník nevyžaduje žádné povrchové ošetření. Důležité je při montáži použít kvalitní nerezavějící spojovací materiál.
 

Zastřešení z plastu

Už dávno neplatí, že je plast ohyzdný. Plast má velmi mnoho výhod. Je lehký, odolný, snadno se s ním pracuje a při dobrém výběru může vkusně doladit exteriér i interiér. Plastové neboli polykarbonátové materiály jsou proto v současné době velmi oblíbené. A pro zatvrzelé milovníky dřeva je možné nabídnout kompromis. Kombinace zmíněných materiálů.
 

Kombinace materiálů

Kombinace materiálu zastřešení je ideálním řešením pro zastřešení. Nosné prvky zastřešení volíme ideálně ze dřeva nebo nezničitelného hliníku. Konstrukci hotové pergoly pak doplníme průhlednou a lehkou střechou z polykarbonátu. Pergola tak bude krytá před nepříznivým počasím, ale bude také propouštět dostatečné množství světla.
 

Připevnění polykarbonátu na konstrukci

Před položením polykarbonátu na konstrukci musí být, v případě materiálu ze dřeva, již komplexně ošetřená ochranným nátěrem. Na styčné plochy konstrukce s polykarbonátovou deskou je nutno nalepit samolepící těsnící pásku. Polykarbonát reaguje na teplotní změny, těsnící páska zabraňuje vzniku nežádoucích zvuků polykarbonátu při teplotních změnách.
 

Tip:

Na desky polykarbonátu nenanášejte žádná chemická pojidla, tmely, lepidla, silikony. Mohlo by dojít k naleptání povrchu desek a k nevratným poškozením materiálů. Mezi jednotlivými deskami ponechte malé dilatační mezery.