MagazínZahradní žebřík - praktický pomocník

Kvalitní žebřík se hodí celoročně. Na jaře k prořezávání stromků, v létě na sbírání ovoce, na podzim nám pomůže při čištění okapů a v zimě při shazování rampouchů. A dobrý žebřík najde na zahradě mnohem více uplatnění.

12.10.2017
 
Kvalitní zahradní žebřík se hodí celoročně. Na jaře k prořezávání stromků, v létě na sbírání ovoce, na podzim nám pomůže při čištění okapů a v zimě při shazování rampouchů. A dobrý žebřík najde na zahradě mnohem více uplatnění.
 

Vhodný žebřík
 

Samozřejmě, že na práci doma je vhodnější jiný žebřík než na práci na zahradě. V domácnosti si často vystačíte s pracovními schůdky, které jsou natolik skladné, že nikde nepřekážejí. Pro domácnost je pak vhodnější teleskopický žebřík, který také mnoho místa nezabere, ale na zahradu už je potřeba robustnější žebřík.
 

Práce na zahradě
 

Práce na zahradě, vzhledem k nerovnému terénu, vyžaduje zejména bezpečnost. Také hmotnost žebříku není zanedbatelná. Je zřejmé, že čím je žebřík těžší, tím je stabilnější, ale pokud jej potřebujete přenést, hodí se, když je lehký. Proto je dobré vsadit na pevné avšak lehké materiály. Například žebřík z hliníku.
 

Tip
 

Praktickým zahradním pomocníkem je třínohý žebřík Niwaki. Jde o velmi zajímavě řešený žebřík, který má dostatečně širokou základnu a dvojité nášlapné příčky opatřené protiskluzem. Třetí opěrná noha žebříku zaručuje jeho stabilitu i v nerovném terénu. Žebřík Niwaki je vyroben z hliníku a má hmotnost 7 nebo 14kg v závislosti na jeho výšce 180 nebo 300cm.
 

Kam uložit žebřík
 

Není dobré nechávat žebřík volně opřený někde o zeď domu. I když je uložen na zemi. Nejen, že na materiál žebříku působí klimatické změny i zemní vlhkost, které významně ovlivňují jeho životnost, ale také mohou podnítit vstup nezvaných hostů do domu. Je lepší uložit žebřík pod střechu garáže nebo přístřešku, kde jej lze pověsit na vhodně upravené háky pod strop, kde nebude zavazet a bude stále po ruce.