MagazínZahrada v japonském stylu

Originální vzhled, maximální využití nabídnutého prostoru a specifický řád vytváří z japonské zahrady populární záležitost, která si našla místo i v našem prostředí. Tento typ vyniká svým klidem a odpočinek ve stínu pečlivě střižených stromů či menšího altánku je vítaným zpestřením každodenní rutiny.

Původ japonské zahrady vychází ze starobylé náboženské tradice a zakořeněnému respektu k přírodě. Lze říci, že japonská zahrada představuje venkovní svět v menším měřítku. Vše, co se dá nalézt v přírodě, může být implementováno do prostoru za domem.

Pokud se nad touto myšlenkou více zamyslíme, zahrada japonského stylu je mnohem víc než pouze pečlivě rozvržené konkrétní prvky v prostoru. Jedná se hlavně o přístup. První rada by tak mohla znít. Nesnažte se zcela kopírovat zahrady, které jste potkali v zemi vycházejícího Slunce, cílem se spíše stává maximálně následovat japonský styl myšlení.

Japonská zahrada otevřená pro své okolí

To, že vše v japonské zahradě je plánované, je neoddiskutovatelná skutečnost. A o rostlinách to platí dvojnásobně. Zeleň musí být vybírána pečlivě, aby vše tvořilo jasný celek s pravidly. Nabídka je v tomto směru však široká. V japonské zahradě své místo mají okrasné typy, barevné květy, nízké keře i stromoví. Nemusíte se dokonce bát ani mechu. Ten je dokonce vítaným doplňkem.

Při skladbě rostlin je nezbytné se řídit pravidlem, že méně je více. Okolo květin je nutné zachovat dostatek prostoru, který podtrhne ráz zahrady. Stejné pravidlo platí také o místech mimo její hranice. S výhledem do okolí se musí zacházet velmi pečlivě. Lze ho podrthnout vhodně zvolenou skladbou nízkých stromů. Pravidlo platí i obráceně. Každý kolemjdoucí by měl mít možnost pokochat se zahradou.

Na procházce po zahradě

Zahrada japonského stylu by vám měla umožnit se toulat okolo. Kamenný chodník je základem, který nám umožní se dostat do všech koutů. Součástí se může stát i soukromý pavilon či zahradní domek. Tento typ zahrady je uzpůsoben především pro odpočinek. Jednotlivé prvky volíme k dosažení tohoto cíle.

Kvalitní materiály jsou základem. Nebojte se vyšší investice, určitě se vám vrátí v dlouhé životnosti jednotlivých staveb a budete maximálně spokojeni. Dřevěné stavby v odpovídajícím zpracování spíše zapadnou do koloritu celé zahrady. Nemusíte se bát ani kombinace s umělými materiály, které splní náročné požadavky na funkčnost.

Pro nerušený výhled z domu

Principy japonské zahrady stojí na jejím propojení s interiérem domu. Základem se stává prostor, ze kterého je čistý výhled do okolí. Často se spoléháme pouze na okna, kdy vidíme ven pouze ve stoje. Japonci jsou však zvyklí se dívat ze všech pozic. Zároveň není nutné do každého koutu vysazovat květiny. Výhled do zahrady by neměl být ničím rušený. Jedině tak si ho můžeme naplno vychutnat.

Zimní zahrady tyto požadavky plní bezezbytku. Stačí je doplnit o velké posuvné dveře, které ještě více zintenzivní vaše spojení s okolní přírodou. Současná nabídka je velmi široká a zahrnuje typy speciálně navržené pro zahradu japonského stylu. Jejich znakem je důraz na detail, pečlivě zvolené prvky a klasický design ve svém přesném uspořádání.

Japonská zahrada inspirace