MagazínZahrada u novostavby

Právě jsme dostavěli či zrekonstruovali dům a teď je konečně čas na zahradu a založení trávníku. Při založení zahrady vyvstává řada otázek a nalezení včasné odpovědi nám pomůže předejít možným problémům.

4.5.2017
 
Právě jsme dostavěli či zrekonstruovali dům a teď je konečně čas na zahradu a založení trávníku. Při založení zahrady vyvstává řada otázek a nalezení včasné odpovědi nám pomůže předejít možným problémům.
 

Projekt zahrady

Po dostavbě rodinného domu je většinou na pozemku kolem domu značný nepořádek, zbytky suti a spousta plevele. Před založením zahrady si musíme ujasnit, k jakému účelu nám bude zahrada sloužit. S jejím plánováním i realizací nám ochotně pomohou zahradní architekti, ale co dělat v případě, že jsme se již zcela vydali z finančních prostředků, a přesto chceme mít zahradu útulnou i účelnou? Je dobré vytvořit si malý projekt sami.
 

Navržení vlastní koncepce zahrady

Spolu s ostatními členy rodiny je dobré prodiskutovat, co od zahrady očekávají. Je zřejmé, že jiné potřeby mají rodiny s dětmi se zvířaty, jiné pak lidé, kteří jsou velmi zaměstnaní. V dnešní době se spousta rodinného života přesouvá právě do zahrad a možností je nepřeberné množství, tak proč nepustit opratě své fantazii právě při plánování koncepce.
 

Styl zahrady

Styl by měl korespondovat se stylem domu a měl by také být přirozeně včleněn do koloritu prostředí. Nezapomínejme na zohlednění rozměrů a svahovitosti terénu. Na těch pak velmi záleží při rozvržení prostoru, výběru rostlin a materiálů. Už při plánování zahrady je dobré vědět, kam postavíme altán nebo pergolu a také to zdali půjde o pergolu ze dřeva nebo z jiného materiálu. Nezapomínejme ani na přístupové cesty či zpevněné plochy, pro zastřešené stání auta nebo výstavbu garáže.  
 

Plán práce

Když máme koncepci zahrady utvořenou, je dobré si jednotlivé kroky řádně naplánovat. Energie věnována plánování se nám vyplatí při realizaci.
 

Úprava terénu

Terénní práce, patří mezi první kroky. Když jsme stavěli dům, zahradě jsme mnoho času nevěnovali a naší nepozornost nám zahrada v plné míře vrací spoustou plevele a nežádoucích křovin. S jejich odstraněním nám pomůže zahradní technika, zejména vyžínače a křovinořezy. Kořínky plevelnatých rostlin úspěšně odstraníme pomocí neselektivních herbicidů. Po té je terén potřeba vymodelovat do žádaných tvarů. Po hrubé modelaci terénu následuje prokypření půdy, v ideálním případě zahradním kultivátorem neboli provzdušňovačem. Pak necháme terén až tři týdny odpočívat. Po uplynutí této doby plochu opět dorovnáme a uválíme zahradním válcem.
 

Výběr rostlin na zahradě

Při výsadbě rostlin respektujte aktuální roční období, ať nejste zklamáni při neúspěchu. Rostliny vybírejte s ohledem na to, aby v každém ročním období bylo na zahradě něco zajímavého. Na jaře nám jistě udělají radost kvetoucí keře, a svěží jarní kvítky. V létě vznešené růže, na podzim se potěšíme pohledem na zbarvené listí. I zima nás může uchvátit, třeba zasněženými stálezelenými jehličnany.
 

Péče o rostliny

Většina rostlin bude lépe prospívat, pokud je budeme přihnojovat. K tomuto účelu dobře poslouží ruční rozmetadlo. V horkých letních dnech využijeme zavlažování, pomocí zavlažovacích setů. Zahrada se nám za dobrou péči odvděčí svou krásou a útulností.