MagazínPlastová varianta zaujme designem a dlouhou životností

Když si vybíráte zimní zahradu, musíte uvažovat o tom, z jakého materiálu by měly být zhotoveny její tabule. Ideální volbou může být výběr plastu. Jaké jsou jeho výhody?

Základním požadavkem na materiál, z něhož se zhotovuje zimní zahrada, je především dlouhá životnost. V minulosti se používalo velmi často sklo, ale to má četné nevýhody. Například je nutné použít jedině jeho nerozbitná varianta, klasická verze je totiž velmi náchylná na nežádoucí aktivity a zároveň těžkopádná při manipulaci. Proto se v mnoha případech od skla upustilo a výrobci zimních zahrad dávají přednost plastům.

Výborné mechanické vlastnosti 

V poslední době se z kategorie plastů rozšířil hlavně polykarbonát. Jak ho charakterizovat? Především musíme říci, že jde o termoplast chlubící se opravdu velkou mechanickou odolností. Velmi dobře odolává tlaku, tahu i poškrábání.

Tyto vlastnosti ho předurčují být velmi dobrým konstrukčním materiálem. Kromě toho ale vykazuje i výborné optické vlastnosti, což je důvodem k tomu, aby z něj byly vytvářeny stěny a střechy zimních zahrad a zasklených pergol

Tip: posuvné zimní zahrady

Pozor na chemikálie 

I když polykarbonát nabízí vysokou propustnost světla a disponuje i UV filtrem pohlcujícím škodlivé paprsky, je velmi citlivým na chemikálie. Určitě vás nenapadne otírat jeho desky koncentrovanou kyselinou, nicméně byste měli být na pozoru v případě, že chcete třeba k mytí použít organická rozpouštědla, která by jeho povrch mohla poškodit. Nejlepší je použít k čištění výhradně mýdlový roztok
 
Produktové video: Zimní zahrada Happina

Úpravy zlepšují vlastnosti zimní zahrady

Chcete-li aby polykarbonátové desky pro zimní zahrady měly ještě lepší vlastnosti, můžete toho docílit různými úpravami. Speciální povrchy například zabrání tvorbě kapek. Na spodní straně desky tak nebude docházet ke kondenzaci vodní páry. Existují i úpravy, jež dokážou snižovat bezprostředně pod deskou - prostor zahrady se tak nebude přehřívat.

Prohlédněte si také: Celoroční zimní zahrady