MagazínVyužití stavebních vrutů při stavbě pergoly

Rovná plocha, kvalitní materiály a pevný základ. Tři hlavní zásady při stavbě pergoly, kterým je třeba věnovat pozornost. Zatímco v minulosti byla stabilita zajištěna především betonováním, dnes se neocenitelným pomocníkem stávají zemní vruty.

Použití zemních vrutů je zcela jednoduché. Jejich kuželovity tvar zhutní a stlačí zeminu ve svém okolí. Takto získáme pevný základ, který je možné ihned zatížit výstavbou pergoly. Výhodou tohoto postupu je možnost vynechání kopání základů a odklízení zeminy. Vše se tak dá vybudovat čistě, bez zásahu do terénu nebo prostředí. 

Jaký typ zemních vrutů

Počet použitých zemních vrutů závisí především na celkových rozměrech stavby. Přičemž každý z nich je při stavbě umístný pod každý pilíř pergoly. Vzdálenost jednotlivých pilířů by pak neměla být větší než 2 až 2,5 metru. 
 
 
Výhodou je, že mezi dřevěný hranol a zemní vrut nemusíme vkládat hydroizolační vrstvu. Obsahuje antikorozní povrchovou úpravu a slouží jako hydroizolace. Důležité je nechat prostor alespoň 10 cm mezi pilířem a vrutem. Tímto jednoduchým trikem prodloužíme životnost konstrukce, která bude chráněna před ranní rosou. 

Životnost zemního vrutu

Klasický zemní vrut by měl odolat několik desítek let a manipulace s ním je absolutně jednoduchá. Zvládne ji i průměrně zručný kutil, a to svépomocí. S jeho pomocí je možné budovat pergolu během celého roku. Nevadí mu ani teploty pod nulou.