MagazínJak vybrat ty správná kamna

Úspornost, ekologičnost a romantická atmosféra. To vše jsou vlastnosti dřeva. Tento přírodní materiál dokáže ušetřit finance a plápolající oheň dostane každého svojí atmosférou. Jak však vybrat ty správná krbová kamna a docílit tohoto efektu? Máme pro vás pár tipů.

V prvním případě je důležitá velikost prostoru, který chcete vytápět. Pro hrubý odhad se lze řídit pravidlem, že ve starší budově pro 20 m² potřebujete 1 kW tepla. Pokud však jde o novostavbu, vystačíte si s 1 kW na 40m2. S předimenzovanými či poddimenzovanými kamny se budete cítit ve vytápěném prostoru nekomfortně.

Jaký typ zvolit

Teplovzdušná krbová kamna vytápí primárně místnost, v níž jsou umístěná. Jsou vhodná na sezonní přitápění a k zpříjemnění atmosféry v místnosti. Pokud však chcete vytápět krbovými kamny celý dům, je potřeba zvolit variantu s teplovodním výměníkem.

Dalším typem jsou teplovodní krbová kamna lze napojit na odpovídající rozvody, a tak se mohou stát hlavním zdrojem tepla v celém domě, čím ušetříte značné finanční prostředky. Důležité také je, z jakého materiálu jsou vyrobena.

Materiál, z kterého jsou kamna vyrobena, ovlivňuje funkčnost krbu. Plech má tu výhodu, že se velmi rychle rozehřeje. U kachlové varianty tento proces sice trvá déle, ale teplo z něho sálá ještě dlouho po vyhasnutí.

Co sledovat při nákupu

Když si budete pořizovat nová krbová kamna, zaměřte se nejen na jejich výkon, ale i na to jestli umožňují terciální spalování. To umožňuje, aby byl do topeniště přiváděn vzduch, který má za úkol zplyňovat emisní částice. Výhodou je efektivnější hoření. To znamená méně popela, více tepla a nižší spotřeba paliva.