MagazínVýhody mobilního domu

Zatímco ve světe jsou mobilní domy běžnou praxí, v české kotlině jsou stále velmi podceňovaným řešením. A přitom jejich výhody často předčívají zděnou variantu. Oproti ní vynikají rychlostí výstavby, cenou, náklady na provoz nebo šetrností k přírodě. V čem tkví jejích skutečná krása?

1) Variabilní vzhled

Pokud zvolíme zděnou stavbu, musíme předem říci, jak budou jednotlivé pokoje a dispozice vypadat. U mobilního domu je proces daleko rozmanitější. I při průběhu realizace je možné změnit rozvržení oken nebo místností.

Jestliže se posuneme o měsíce dopředu a naše rodina se například rozroste o další členy, není nutné měnit bydliště. Mobilní dům lze rozšířit o další modul a vybudovat dostatek prostoru pro všechny. Z menší stavby je tak možné vytvořit místo o rozměrech až 150 m2.

2) Rychlost výstavby

Samotnou výstavbu mobilního domu nemusíme počítat na měsíce, nýbrž na několik týdnů. U standardního modelu se jedná o 27. dnů, během kterých projdeme procesem o založení stavby až po instalaci posledního osvětlení. Při výběru té správné společnosti získáte montáž zcela na klíč.

3) Nízká pořizovací cena

Rychlá stavba, použité materiály a variabilita. Nízká cena mobilního domu vychází z jeho základních vlastností. Při montáži není nutné náročně budovat základovou desku. Dům se položí na betonové patky a celý proces je hotový.

Dlouhé průtahy jsou často spojené i se získáním stavebního povolení, což u montovaného domu není problém. Všechny typy jsou řádně atestované a získat vytoužený souhlas úřadů je otázkou krátkého času.

4) Úspora provozních nákladů

Mobilní domek spadá do kategorie nízkoenergetických. Konstrukce z panelů SIP zamezuje kolísání teplot a tepelný odpor je stálý. Stavba je zároveň přizpůsobena všem typům vytápění, ideální variantou se stává pořízení slunečních panelů.

5) Šetří přírodu

Mobilní dům je dřevostavbou, a tedy vytvořený z přírodního materiálu. Jedná se o ekologickou stavbu, kdy použité panely SIP panely jsou plně recyklovatelné.