MagazínVýhody a využití WPC podlahy

Pokud řešíte například novou terasu, jistě jste již slyšeli o WPC podlaze. Jaké má využití a hlavní výhody?

Pokud řešíte například novou terasu, jistě jste již slyšeli o WPC podlaze. Jaké má využití a hlavní výhody?

Jedná se o zajímavý a moderní materiál. A zkratka WPC znamená woodplastic composite (dřevoplastový kompozit, tedy směs dřeva a kvalitního polymeru HDPE). Díky správně zvolenému poměru obou složek se WPC podlahy mohou pyšnit celou řadou pozitivních vlastností.


Kam se WPC podlahy hodí nejvíce?

WPC podlahy jsou ideální volbou zejména pro venkovní použití, tedy na terasách, v altánech a pergolách - zejména v USA se jedná už dlouhá léta o nepoužívanější materiál využívaný na terasách špičkových restaurací a hotelů.
Ale stejně tak je ho možné využívat i na prosté zahradní chodníčky, jako obložení schodů, podlaha v okolí bazénu a podobně.

Nyní se už podívejme, proč vlastně.

Odolnost je samozřejmostí

Při výčtu pozitivních vlastností nesmíme rozhodně zapomínat na celkovou odolnost, kterou WPC podlahy přinášejí. Velmi dobře odolávají dešti a sněhu a ostatním rozmarům počasí. Mohou být i součástí okolí bazénů, protože odolávají také slané a chlorované vodě.

Při výčtu pozitiv, která jsou spojena s odolností, nezapomínejme také na fakt, že materiál velmi snadno a jednoduše odolá také dřevokazným houbám, stejně jako hnilobě, nebo různému hmyzu, který ohrožuje klasické dřevo.


Údržbu zvládne každý

Pokud zvolíte klasické dřevo, je pravidelně potřeba aplikovat nátěry na prodloužení životnosti a zajištění stálé kvality a vzhledu. WPC podlahy nic z toho nepotřebují. Přesto si zachovají svou barevnou stálost, odolnost, stejně jako kvalitu a tvar. Pokud jde o samotné čištění, postačí i silný proud vody či klasické čistící prostředky, které běžně využíváte ve své domácnosti (záleží však od výrobce a konkrétního typu podlahy). I tím tak předčí řadu jiných materiálů.

Skvělý a elegantní vzhled nezklame nikoho

I když jde o kombinaci dřeva a plastu, není důvod se obávat, že by vás tento typ podlah jakkoliv zklamal po stránce vzhledu. Právě naopak. Lákadlem je především přirozený vzhled dřeva, díky kterému je tento typ podlahy na první pohled prakticky k nerozeznání od klasické dřevěné podlahy. Svůj vzhled si zachovává dlouhé roky.


Speciální bezpečný povrch

WPC podlahy mají zároveň, minimálně z jedné strany, protiskluzový povrch, chůze po nich je tedy bezpečná i za mokra, což je rovněž další důvod, proč se využívají v okolí již zmíněných bazénů.

Obavy nemusíte mít ani z případných třísek, díky čemuž si na této podlaze mohou bez obav hrát i děti, stejně jako na ní mohou dovádět běžná domácí zvířata. A to vše je samozřejmou vlastností materiálu, který pro dosažení bezpečnosti není třeba jakkoliv dodatečně ošetřovat, nebo upravovat.

Buďte ekologičtí

Pozitivum na závěr, které jistě potěší všechny milovníky přírody. WPC podlahy osvědčených předních výrobců jsou ekologické. Výroba WPC podlah totiž může být realizována za použití čistě recyklovatelných materiálů, díky čemuž se není třeba obávat, že by případná likvidace byla spojena s negativním dopadem na přírodu. Je tomu právě naopak.