MagazínVše, co potřebujete vědět o skleníku

Skleník je velmi oblíbený pro pěstování zeleniny i rostlin. Dá vám zcela nové možnosti na bohatou úrodu. Poradíme vám, jakou vybrat konstrukci, velikost a jak jej využívat po celý rok.

Skleník je velmi oblíbený pro pěstování zeleniny i rostlin. Dá vám zcela nové možnosti na bohatou úrodu. Poradíme vám, jakou vybrat konstrukci, velikost a jak jej využívat po celý rok. 
 
Skleník urychluje růst rostlin, chrání je před povětrnostními vlivy, prodlužuje jejich sezónu. Ve skleníku můžete pěstovat rajčata, papriky, okurky, bazalku, melouny, ale i orchideje, exotické ovoce, sukulenty a další. 
 

 

Jaký tvar skleníku zvolit? 

Nejčastěji se používá obdélníkový půdorys se svislými bočními stěnami a sedlovou střechou, který umožňuje nejefektivnější využití prostoru. Je-li dostatečně vysoká střecha, můžete pěstovat květiny a zeleninu i na policích. 
 
Skleník, který má šikmé boční stěny, poskytne rostlinám velké množství slunečních paprsků. Šikmé boční stěny propustí více světla oproti svislým. 
 
Pultový skleník využijí ti, kdo mají v zahradě nedostatek místa a volnou zeď u domu orientovanou na jih či jihovýchod. 
Jaké je vhodné stanoviště pro skleník?
 
Skleník je potřeba umístit na velmi slunné místo. Přebytek slunce lze regulovat rohožemi, žaluziemi nebo natřením stěn vápenatým mlékem. Nedostatek sluníčka se naopak nijak napravit nedá. Ideální je umístění skleníku severojižním směrem. Pokud budete ve skleníku pěstovat rostliny i v zimě, orientujte jej na východozápad. Důležitý je pak směr větru.
 

Jaký typ konstrukce?

Nejoblíbenější je kovová, pozinkovaná konstrukce. Hliníková konstrukce vám nabídne nejdelší životnost. Není nutné jej udržovat a na výběr je mnoho barevných variant. Častěji se používá plastová konstrukce, která má dobrou izolaci, ale je méně odolná oproti kovu či dřevu. Dřevěná konstrukce působí nejpřirozeněji. Je potřeba jej často udržovat a pořizovací cena je zpravidla vyšší oproti jiným materiálům. 

 

Jaký typ zasklení? 

Sklo propustí světlo nejlépe ze všech materiálů. Není vhodné pro vytápěné skleníky, protože má špatné izolační vlastnosti. Polykarbonátové desky mají naopak dobré izolační vlastnosti, ale také nižší propustnost světla a kratší životnost. Oproti sklu jsou polykarbonátové skleníky prakticky nerozbitné.