MagazínVíte, jak poznáte kvalitní polykarbonát?

Je spousta dodavatelů a prodejců polykarbonátu. Ale co vám zajistí výbornou kvalitu za přijatelnou cenu. Jedině znalost, jak rozpoznat kvalitní polykarbonát od nekvalitního.

13.10.2017
 
Je spousta dodavatelů a prodejců polykarbonátu. Ale co vám zajistí výbornou kvalitu za přijatelnou cenu. Jedině znalost, jak rozpoznat kvalitní polykarbonát od nekvalitního.
 

Vzhled
 

Kvalitní polykarbonátová deska je na pohled čirá. Pokud má deska jiné zbarvení, například do žluta či do šeda nebo jsou-li v ní malé bílé krupičky, poukazuje to na nekvalitní technologické postupy a použité materiály při výrobě. Pokud desku z polykarbonátu naříznete, ideálně speciální pilou, jsou konce desky ostré. Nepravidelné a otřepené konce opět poukazují na nekvalitní materiál.
 

Co deska z polykarbonátu vydrží
 

Polykarbonát úspěšně odolá velmi vysokému zatížení, desky vykazují vysokou houževnatost. Polykarbonát lze zařadit mezi nejpevnější polymery. Je pevnější než tabulové sklo a málokterý materiál se mu vyrovná v pevnosti, a to i při extrémních teplotách. Kvalitní polykarbonát je stabilní při teplotách pohybujících se od -40 do +135˚C. Vždy se jen mírně smrští nebo roztáhne a velmi pomalu hoří.
 

Certifikace
 

Polykarbonátová deska by měla být opatřená folií, která nese informaci o výrobci a certifikaci výrobku. Dejte si pozor na desky, které jsou opatřeny pouze označením ISO 9001:2000, s chybějícím označením výrobce. Pouze deska s označením výrobce většinou zaručuje kvalitu.
 

Využití polykarbonátu
 

Polykarbonát v různých formách je využíván snad ve všech průmyslových odvětvích. Nevyjímaje medicínu, elektroniku, optiku, potravinářský, automobilový či stavební průmysl.
 

Stavební průmysl
 

Ve stavebním průmyslu je nejvíce využíváno komůrkového polykarbonátu a trapézového polykarbonátu. Všechny typy polykarbonátů je potřeba spojovat speciálními montážními prvky, které zaručí deskám dlouhou životnost.