MagazínVětrání garáže

Při stavbě garáže je třeba dodržet několik stavebních postupů, které zahrnují také větrání garáže. Kdy je potřeba, jak ho zrealizovat a proč je nezbytné? Podívejte se.

Při stavbě garáže je třeba dodržet několik stavebních postupů, které zahrnují také větrání garáže. Kdy je potřeba, jak ho zrealizovat a proč je nezbytné? Podívejte se.

Stavba garáže obvykle není nic složitého, a to ať už se jedná o jednotku spojenou s domem, nebo samostatně stojící objekt. Kromě potřebných povolení je třeba seznámit se také s předpisy, mezi které se řadí i nutnost větrání garáže. Co je třeba realizovat, aby byla garáž bez problémů zkolaudována?


Větrání garáže, která je klasická, nevytápěná

Klasické zděné a betonové garáže jsou dnes nejčastějším řešením. S tím souvisí také nejmírnější předpisy, které se vážou právě k větrání garáže. I nevytápěná garáž však musí být podle zákonných norem větrána. Velikost odvětrávacích otvorů se odvíjí od počtu parkovacích míst. Za každé vozidlo je třeba dodržet povinnost větracího otvoru o velikosti 0,0225 metrů čtverečných. V praxi to znamená použití jedné větrací mřížky o velikosti zhruba 15 x 15 centimetrů.

Vytápěná garáž

Zde jsou povinnosti velmi podobné a tak platí, že lze takovou garáž odvětrávat stejným způsobem. Stejně tak je dovoleno odvětrávat vytápěnou garáž i pomocí klasické vzduchotechniky, určené zároveň k samotnému vytápění prostoru. U náročnějších realizací se již neobejdeme bez projektu a pomoci odborníka, který díky podrobné znalostí předpisů dokáže potřebné nároky konkrétní garáže stanovit nejlépe.

Kde musí být odvětrávací otvory umístěny?

V tomto směru jsou doporučení různá a jsou postavena hlavně na zkušenostech. Ideálním místem pro větrání garáže je umístění odvětrávacích otvorů buď pod stropem, stejně jako je možné umístit je do zdi, těsně nad podlahu. Vhodným místem je také stěna naproti garážovým vratům. Tím se zajistí ideální proudění vzduchu z jednoho konce garáže, na druhý konec.