MagazínU plápolajícího ohně vás zima neohrozí

Se zkracujícími dny a chladem si uvědomíte víc než jindy, že se zima blíží. Máte připravené dostatečné zásoby dřeva na topnou sezonu? Pokud ne, je nejvyšší čas.

12.10.2017

Se zkracujícími dny a chladem si uvědomíte víc než jindy, že se zima blíží. Máte připravené dostatečné zásoby dřeva na topnou sezonu? Pokud ne, je nejvyšší čas.
 

Jaké dřevo je nejvhodnější
 

Nedá se jednoznačně říci, že je nejlepší dřevo dubové, jasanové nebo březové. Samozřejmě, že dobře vysušené tvrdé dřevo má nejvyšší výhřevnost. Ale i dřevo z jehličnanů má své plusy. Není dobré jej tedy zatracovat a chtít jen tvrdý dub. Dřevo z jehličnanů má vysoký obsah pryskyřic a díky které rychle vzplane a z toho vyplývá, že dřevo z jehličnanů využijete ideálně k roztápění v kamnech.
 

Kdy štípat dřevo
 

Dřevo lze samozřejmě naštípat kdykoliv, ale pokud chcete ke štípání vynaložit, co nejmenší úsilí, naštípejte dřevo, když je čerstvé. Jestliže jste to nestihli v tom pravém čase, pomozte si hydraulickým štípačem dřeva. Štípače na českém trhu jsou vertikální nebo horizontální a při jejich výběru se řiďte především objemem naštípaného dříví.
 

Horizontální nebo vertikální štípačka
 

Horizontální štípač na dřevo je vhodnější pro občasné zpracovávání dřeva. Jeho výhodou je, že je lehčí a skladnější a jednodušeji se s ním manipuluje, ale tomu také odpovídá výkon štípače. Horizontální štípač si poradí s poleny do 50 cm délky. Vertikální štípač je těžší a má vyšší výkon. Tlakem v rozmezí 6 – 10 tun dokáže rozštípnout poleno i o délce přes 1m.
 

Koupě štípačky
 

Aby vám štípačka kvalitně a zejména dlouho sloužila, je potřeba zakoupit ji u prověřeného výrobce. Věnujte pozornost materiálům, z kterých je štípačka vyrobená. Plasty nebývají zárukou dlouhé životnosti stroje, zaměřte se na masivní celokovové konstrukce, na polohovací stůl i dostatečně pevná kolečka pro přesun stroje. Zanedbatelná nejsou ani bezpečnostní opatření.
 

Nepodceňte uskladnění dřeva

Když už vynaložíte velké úsilí při štípání dřeva, je škoda, aby dřevo vyšlo vniveč špatným uskladněním Pro uskladnění je nejvhodnější využívat dostatečně prostorné, zastřešené a větrané dřevníky. V případě domácích krbových kamen si pak do stojanu na dřevo vedle krbu vyskládáte čisté a suché dřevo a nebudete se muset tolik zabývat úklidem. Většina nečistot v suchu v dřevníku ze dřeva opadá.