MagazínTrendy v zahradních stavbách aneb Co frčí na českých zahradách

Zahradní architektura neustále posouvá své hranice. Ještě před pár lety hrálo prim osvědčené dřevo, dnes se probouzejí i další materiály. Navíc si své místo postupně berou i moderní technologie. Jak si zpříjemnit chvíle na zahradě? A jak obohatit celý prostor něčím nezapomenutelným?

Jednoduchost, funkčnost a multifunkční využití. Zahradní architektura následujte současné trendy v designu. Je to logické. Základním pravidlem je, aby především ladila se svým okolím a domem především. I díky se postupně stává materiálem číslo jedna hliník a sklo. Jaké trendy vládnou?

Zimní zahrada atypických rozměrů

Čím větší, tím lepší. Obytný prostor lze výrazně rozšířit právě zimní zahradou. Do jejího interiéru stále častěji vědou velké prosklené dveře přímo z obývacího pokoje. Cílem je zimní zahradu připravit na celou řadu činností. Ať už ve své šířce či hloubce, zimní zahrady se staví stále větší a větší.

Hliníková pergola se sklem

Hliník umožnil, aby se i z obyčejné pergoly stala opravdová dominanta zahrady. Tento materiál je zcela variabilní a není problém vytvořit jakýkoliv rozměr profilů. Ty lze zvolit v široké nabídce barevných odstínů.

Luxusní variantu představuje zastřešení z bezpečnostního skla. Oproti levnějšímu polykarbonátu nabízí větší transparentnost, a tedy dostatek světla i v pozdních hodinách. Navíc opticky zvětšuje celý prostor.

Jednoduchý přístřešek pro auto

Garáž a před ním přístřešek pro auto. Stále oblíbenější řešení většiny rodin. Tento typ stavby může být zcela decentní a doplnit vzhled prostoru před domem. Jeho praktičnost je však nesporná. Pokud jste doma jen na skok a nechce se vám zajíždět do garáže, přístřešek automobil ochrání ve stejné míře.

Zahradní domky

Posezení není nikdy dost a zimní zahradu či pergolu často doplňuje zahradní domek na opačné části pozemku. Většinou se jedná o zděnou variantu doplněnou o dřevěné či betonové prvky. Součástí bývá také menší kuchyně. Opravdoví fajnšmekři si prostor obohatí o udírnu s krbem.

Bioklimatická pergola

Tento typ stavby se k nám dostává od Středomoří. Především ve španělsku jsou bioklimatické pergoly vyhledávaným řešením pro zahradu. Zaujmou především svojí funkčností. Jejich otočné lamely zajistí příjemné klima za horkého dne i silného větru.

Zastřešený vstup do domu

Do domácnosti suchou nohou. Při dešti si netoužíme tahat nepořádek domů. Stále využívanější variantou se stává menší zimní zahrada, kterou umístíme před dveře. Je možné vytvořit stavbu pouze o dvou stěnách a přikotvit k domu. Tím získáváme úplně chráněný vstup.