MagazínTrávník plný mechu

Po té co se rozplyne sněhová peřina na trávníku, odkryjí se všechny jeho nedostatky a my se na jaře nestačíme divit. Trávník bývá po zimě zplstnatělý, zamechovaný, mnohdy se spoustou nečistot, navátých větrem.

3.5.2017
 
Po té co se rozplyne sněhová peřina na trávníku, odkryjí se všechny jeho nedostatky a my se na jaře nestačíme divit. Trávník bývá po zimě zplstnatělý, zamechovaný, mnohdy se spoustou nečistot, navátých větrem.
 

První jarní péče o trávník

Z trávníku musíme nejprve vyhrabat všechny nečistoty. Po prvotním zásahu klasickým zahradním nářadím, které sesbírá větší nečistoty, přichází na řadu vertikutátory, právě ty důkladně pročešou travní drn. Při práci s vertikutátorem narazíme na místa, kde je větší množství stlačené, přeschlé a zažloutlé hmoty. To je travní plsť.
 

Travní plsť

Plsť je rostlinná hmota, která se nachází mezi stébly trávy a zeminou. Travní plsť se postupně rozkládá a vzniká z ní organická výživná hmota, která je pro travní porost prospěšná. Často se však stává, že nerozkládá dostatečně rychle a vytváří mezi trávou a půdou vrstvu bránící přístupu vzduchu a vody ke kořínkům travních stébel.
 

Princip vertikutace

Zamechovanému trávníku nejvíce pomůžeme vertikutací. Vertikutace neboli provzdušnění pomůže trávníku k přístupu vzduchu, světla, vody i hnojiv. Jde o základní péči při udržování trávníku. Vertikutátor je opatřen ostrými noži, rotujícími na hřídeli. Tyto nože se vertikálně zařezávají do půdy v hloubce 2-3 mm a jemně prořezávají vrchní vrstvu.
 

Kdy provádíme vertikutaci

Ideální období pro vertikutaci trávníku je na přelomu měsíců březen a duben a pak v září. Trávníky na sportovištích je možné vertikutovat i častěji než dvakrát ročně. Vertikutujeme trávník s ohledem na klimatické podmínky. Trávník by neměl být podmáčený.
 

Jak na vertikutaci trávníku

Trávu nejprve posečeme, pak použijeme vertikutátor. Na trhu je mnoho druhů vertikutátorů. Při pořízení je dobré myslet zejména na velikost plochy, kterou hodláme upravovat, tento ukazatel je při výběru vertikutátoru dobrým rádcem. Pokud nemáme vertikutátor se sběrným košem, sesbíráme vyčesané zbytky z trávníku. Trávník dosejeme, přihnojíme a zavlažíme. Přihnojení trávníku nám opět usnadní rozmetadla, těmi docílíme rovnoměrnou aplikaci hnojiva.