MagazínAltán jako oáza klidu a odpočinku

V moderní době plní zahrada celou řadu úkolů. Místo pro pěstování rostlin, volnočasové aktivity, setkávání s přáteli či relax. Tato oáza klidu je však často náchylná na rozmary počasí, proto je třeba oblíbené místo ochránit patřičnou stavbou. Altán je tím nejlepším řešením.

Důležité je vytvořit si prostor, který by vám takové trávení volného času umožnil. Dobré je uvažovat o různých zahradních stavbách, mezi ně patří i zahradní altán. Jak vlastně vypadá? Obvykle má šesti nebo osmihranný půdorys. Pozor, když je základ ve tvaru čtverce nebo obdélníku, pak se jednáo besídku. Velmi často jsou zde dva schůdky u vstupu. Stěny jsou jen částečné a horní část je otevřená, abyste se mohli rozhlížet do zeleně.


Místo vybírejte pečlivě

Částečné stěny dřevěného altánu zajišťují závětrný prostor. Posezení uvnitř je tak chráněno před nepřízní počasí, což poskytuje výhodu oproti pergole, která bývá zcela otevřená. Posezení za stěnami altánu tak poskytuje mnohem větší ochranu, což je plus pro vás. I tak je ale třeba při volbě místa pro altán uvažovat i o tom, jak bude stavba chráněná nejen před silným větrem ale také přístupna slunečním paprskům.

Zahradní altán v nabídce Hobbytec
 


Podlaha musí být bezpečná

Záleží také na vás, jestli budete chtít altány s podlahou, nebo bez ní. Jestliže toužíte po první variantě, berte v úvahu i to, z jakého materiálu je altán zhotoven. Kromě dřeva jsou totiž oblíbené i zahradní altány s kovovou konstrukcí. Řiďte se také tím, že podlaha musí být hlavně bezpečná, abyste na ní neuklouzli a zároveň dobře odolávala povětrnostním vlivům. Proto jsou v oblibě například protiskluzné dlaždice s efektem patiny.  

Přístřešky a zastřešení