MagazínTopení v krbu

Od pradávna lidé obdivovali oheň. Jeho žár a sílu, ale i atmosféru, kterou plápolající plameny dokázali a dokážou dotvořit. Sálající teplo rodinného krbu se neopěvuje nadarmo.

Od pradávna lidé obdivovali oheň. Jeho žár a sílu, ale i atmosféru, kterou plápolající plameny dokázali a dokážou dotvořit. Sálající teplo rodinného krbu se neopěvuje nadarmo.
 

Proč topit v krbu na jaře?

Na jaře, kdy v rodinném domě přestáváme využívat centrální topení, přichází ke slovu krbová kamna. Topení v krbu je nejen příjemné, ale i ekonomické a navíc ekologické. A pokud zvolíme zajímavý krb, máme velmi estetický a designový prvek interiéru. Pak už stačí jen dobrá kniha nebo příjemný společník a zapomeneme na nudnou televizní zábavu. Jen vnímáme praskot dřeva v krbových kamnech.
 

Výhody topení v krbu

Nespornou výhodou je ekonomický provoz krbových kamen. 1KW tepla vyrobeného spalováním dřeva je v řádu haléřových položek. Pokud místo zapálení dřeva v krbu, zvolíme pohodlnější topení plynem, nestačíme se při závěrečném vyúčtování divit. Spalování dřeva je tedy stále nejlevnějším a nejekologičtější zdroj tepelné energie.
 

Jaká krbová kamna zvolit?

Krbová kamna jsou buď kachlová, nebo plechová. Ale v čem jsou kromě materiálů rozdílná? Mají některá něco navíc? A z jakých parametrů máme vycházet při jejich výběru?
 
Samozřejmě, že vzhled je to, co nás na krbových kamnech zaujme nejprve, ale hned potom je dobré zajímat se o výkon kamen. Počítejme s tím, že 1kW postačí k vyhřátí prostoru o 20m2. U novostaveb můžeme počítat i s 30 až 40m2. Záleží tedy, jestli si chceme krbovými kamny přitápět pouze v jedné místnosti nebo v celém domě. Můžeme zvážit také možnost ohřevu teplé vody. Tyto požadavky jsou zcela zásadní při výběru krbových kamen.
 

Čím lze v krbových kamnech topit?

Pokud vycházíme ze zákona o ochraně ovzduší, je možné v domácích ohništích spalovat jen suché dřevo a palivo s nízkou kouřivostí. Nelze spalovat lakované či jinak chemicky ošetřené dřevo.

V naší nabídce najdete: teplovzdušná krbová kamna/teplovodní krbová kamna.