MagazínTip na dlouhé cesty: autochladnička

Plánujete-li v létě dlouhou cestu autem, neobejdete se bez autochladničky, která zabrání, aby potraviny a nápoje zteplaly a podlehly zkáze.

Plánujete-li v létě dlouhou cestu autem, neobejdete se bez autochladničky, která zabrání, aby potraviny a nápoje zteplaly a podlehly zkáze. 
 

Jak vybrat autochladničku?

Při výběru autochladničky bychom si měli promyslet jak často ji budeme využívat a podle toho zvážit investici. Pokud chcete chladničku využívat jen na kratší vzdálenosti nebo jednou za čas, pak se nevyplatí kupovat drahý model. Hlediskem při výběru chladničky by měla být i její velikost. Mělo by být důležité, zda se do chladničky vejdou i nápoje o objemu 2 l. 
 

Pasivní chladničky

Nejlevnější variantou chladničky na cesty jsou pasivní chladící boxy. Jsou to přenosné chladící tašky, do kterých se vloží chladící vložka. Ta se předem namrazí a udržuje stabilní teplotu. Hodí se pouze na kratší cesty či na pikniky. 
 

Termoelektrické chladničky

Tyto autochladničky se zapojí do elektřiny v autě. Mají nízkou hmotnost a patří mezi levnější varianty. Zapojený box vybíjí autobaterii a je proto potřeba s tím počítat. Teplotu v boxu v létě snížíte maximálně o 18 stupňů Celsia. 
 

Kompresorové chladničky

Kompresorové ledničky do auta jsou podstatně dražší. Dokáží v boxu udržet teplotu až do -18 stupňů. Jsou velmi podobné běžným chladničkám do domácnosti. V autě je zapojíte do elektřiny, ale jsou také vybaveny bateriemi. Chladnička tak vydrží v provozu několik hodin.

Tento typ chladniček funguje i bez elektrické energie a jsou vhodné například na cestu k moři. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, vyšší hmotnost a robustnost. Vyrábí se i v přenosném provedení. Výběr chladničky závisí na vašich požadavcích a na finančních možnostech.