MagazínTepelný most v zimní zahradě

Co je tepelný most? Jedná se o takové místo ve stavbě či konstrukci, kudy uniká více tepla než v ostatních částech. Tento snadný průnik má za následek zvýšení energetické náročnosti budovy. Zároveň může způsobit vyšší vlhkost, vznik plísní a tedy porušit statiku celé stavby.

A právě tepelné mosty vytvářejí hlavní rozdíl mezi sezónní a celoroční zimní zahradou. U druhého typu jsou přerušené, a tato stavba se může využít za každého počasí. Odbourat tento průtok tepla však není snadnou záležitostí. Abychom dosáhli kýženého efektu, je nutné tomu přizpůsobit konstrukci a další části zimní zahrady.

Kde naleznete tepelný most?

Místo, odkud uniká teplo, můžeme poznat snadno. Na jeho povrchu je teplota nižší než v jeho okolí. Pokud se od zimních zahrad přesuneme zpět k domům, tepelný most se stává známkou nesprávného provedení stavby či použití nevhodného materiálu. Příčin může být mnoho. Nejčastěji tento problém sledujeme u okenních překladů ze železobetonu, kdy nedošlo k dokonalé izolaci, a také u špatně provedeného zateplení obvodových zdí či střech.

Běžně následky pozorujeme v koutech místností, kde je horší cirkulace vzduchu než na okolních stěnách. Pokud v domácnosti více topíme a v určitých místech dojde k výraznému ochlazení, nastane kondenzace páry ve vzduchu a může se objevit vlhkost.

A co u zimních zahrad?

Pokud toužíme po celoročním zahradním posezení, je nutné s tím počítat již při plánování. Zimní zahrada se musí stát plnohodnotnou součástí interiéru domu. K tomu cíli je nutné přizpůsobit konstrukci i použité materiály.

Řešením je volba hliníkového profilu s přerušeným tepelným mostem. Hliník v tomto směru vydrží i náročné teploty a vyniká svojí odolností. Navíc je velmi variabilní a je možné ho přizpůsobit našim preferencím.

Velké tepelné ztráty může způsobit i špatně zvolené zasklení. V takovém případě je dobré sáhnout po izolačním trojsklu. Pravidelná výměna vzduchu se stává nutností, a proto by zimní zahrada měla disponovat odvětrávacím systémem, se kterým můžeme pravidelně odbourávat vyšší vlhkost.

Celoroční zimní zahrada a interiér

Celoroční zimní zahrada rozšiřuje interiér o další místnost. Navíc se může stát vítaným pomocníkem při úspoře energie a stát se jakýmsi akumulátorem tepla. Velké skleněné plochy budou během slunečních dní propouštět paprsky. Tím se bude ohřívat vnitřek zimní zahrady. V létě můžeme přehřívání zabránit volbou stínící techniky.

Pokud zimní zahradu propojíme s interiérem, dojde k vyrovnání teplotního rozdílu mezi venkovním vzduchem a domem. Ze zimní zahrady se stane tzv. vyrovnávací zóna domu. Tento účinek přitom bude působit ve dne i v noci. Díky přerušeným tepelným mostům nedojde ke ztrátě nabytého klimatu.