MagazínSukulenty v zimní zahradě

Jestliže chcete mít skladbu rostlin ve vaší zimní zahradě zajímavou, je dobré neopomenout sukulentní rostliny.

5.5.2017

Jestliže chcete mít skladbu rostlin ve vaší zimní zahradě zajímavou, je dobré neopomenout sukulentní rostliny.
 

Rozdíl mezi kaktusem a sukulentem

Laik by řekl, vždyť je to jedno. Kaktus nebo sukulent. Ale to není tak úplně pravda. Pojem sukulent sice může označovat také kaktus, ale nejde jen o označení pro kaktusy obecně. Sukulent je v podstatě pojem nadřazený a kaktusy jsou pouze jedny z mnoha druhů sukulentů. A druhů mají sukulenty bezpočet.
 

Co představuje pojem sukulent

U většiny pojmů vychází jejich označení z latiny. Stejně tak je tomu v případě sukulentů. Succus znamená v českém jazyce šťáva. Tyto rostliny umí velmi šetrně zacházet se zásobami vody a dokážou se přizpůsobit velmi náročným podmínkám v oblastech, kde se střídá období velkého sucha a tepla s obdobími vydatnými na dešťové srážky. Sukulenty mohou být velmi drobného, ale i obrovského vzrůstu a jsou zajímavým zpestřením každé zimní zahrady.
 

Zjednodušené rozdělení sukulentů

Sukulenty dělíme na stonkové, mezi ty patří také kaktusy, pryšce, stapelie), dále na listové (tlustice, aloe, agáve), kořenové (Kedrostis) a pak se v přírodě vyskytuje mnoho dalších kombinací.
 

Podmínky pro pěstování sukulentů

Jako většina rostlin potřebují také sukulenty dostatek světla, ale sukulenty jsou na dobrých světelných podmínkách přímo závislí. Aby prospívaly, je nutné mít zajištěno dobré větrání prostoru, jinak jsou náchylní na různé choroby a škůdce. Sukulentní rostliny je dobré umísťovat na okna, ideálně na jihovýchod nebo východ. Takto orientovaná celoroční zimní zahrada je pro sukulenty rájem. Jen velmi málo sukulentů zvládne přezimovat v nevytápěné zimní zahradě.
 

Nároky sukulentů

Sukulenty dobře prospívají v propustné písčité až štěrkovité půdě. Nádoba na sukulenty by měla mít vždy odtokový otvor, aby se přebytečná zálivka dostala pryč a aby nedošlo k uhnívání kořenů. Na dno květináče či jiné pěstební nádoby nasypte drenáž, v závislosti od velikosti květináče, vždy ale více než 5 cm. Rostliny v záhonech zimní zahrady by měly mít drenáž mnohem vyšší, klidně i 20 cm. Povrch zeminy opět pokryjte kamínkovou vrstvou, která bude bránit nadměrnému vysychání substrátu. Zalévejte velmi sporně a dostatečně větrejte.