MagazínŠtípače dřeva

Topná sezóna je u konce, ale dobrý hospodář už myslí na následující zimu a připravuje palivové dříví. Protože, kdo je připraven, není překvapen.

Topná sezóna je u konce, ale dobrý hospodář už myslí na následující zimu a připravuje palivové dříví. Protože, kdo je připraven, není překvapen.
 

Proč si pořídit štípačku dříví?

Příprava dřeva do krbu nebo do kotle vyžaduje značné úsilí. Ti, kdo dřevo připravují, ví, že se jím zahřejí nejméně dvakrát. Nejprve při jeho přípravě a následně během topení. Bez kalače, sekery se pravděpodobně neobejdeme, ale práci si můžeme značně ulehčit pořízením štípače dřeva. Jak, ale vybrat ten pravý?
 

Jakou štípačku dřeva pořídit?

Při výběru štípačky narazíme na dva druhy horizontální a vertikální, ale kromě těchto ukazatelů je důležitá otázka mobility štípačky, množství dřeva, které je schopná zpracovat, ale i otázka bezpečnosti a komfortu při práci. Štípačku si pořizujeme proto, abychom si práci usnadnili, proto je důležité vybírat velmi pečlivě.
 

Horizontální štípač

Robustní horizontální štípače štípou dřevo o délce 25 až 53 cm. Výkon štípačky je 5 tun. Dělíme dřevo v pohodlné a nevysilující poloze a štípač lze umístit třeba na pracovní stůl. Bezpečnost je zajištěná obouručním ovládáním stroje. Šestiramenný klín rozdělí poleno v jediném pracovním cyklu. Výhodou stroje je jeho mobilita. Má stabilní pojezd opatřený kolečky.
 

Vertikální štípač

Tento stroj je určen ke zpracování většího objemu dřeva. Vertikální štípače zvládnou zpracovat dřevo v rozmezí 55 – 105 cm. Výkyvný stůl štípače je opatřen bezpečnostní pojistkou. Hydraulický motor a dvojčinný válec zajišťují vysoký pracovní komfort. Obouruční ovládání zajistí, že se štípač zastaví v okamžiku, kdy sejmeme ruku z rukojeti. Štípač je opatřen pojezdem s kolečky, což zajišťuje jeho mobilitu.