MagazínStínící technika, jak se v ní vyznat

Stínící technika je užitečná pro domy, byty, kanceláře, půdní prostory, zkrátka všude. Stačí si jen zvolit, zda chcete stínící techniku venkovní nebo interiérovou.

Stínící technika je užitečná pro domy, byty, kanceláře, půdní prostory, zkrátka všude. Stačí si jen zvolit, zda chcete stínící techniku venkovní nebo interiérovou. 
 

Stínící technika pro exteriér a interiér

Exteriér: venkovní rolety, venkovní žaluzie, rolety, markýzy

Tyto prostředky stínící techniky mají výborné stínění, mají vynikající termoregulační vlastnosti, snižují hlučnost z ulice, znesnadňují práci zlodějům.


Interiér: žaluzie, rolety, japonské stěny, plisé

Jsou nejen prostředky pro stínění, ale také jsou příjemným doplňkem interiéru. 

Náš tip: Pokud zkombinujete interiérové i exteriérové žaluzie, či rolety, získáte vyšší úsporu energií. 
 

Parametry pro výběr stínící techniky

Stínicí technika se vyrábí především z hliníkových profilů, ale i ze dřeva. Markýzy vybírejte podle gramáže látky.  Markýzy na pergoly se dají zatahovat a roztahovat podle potřeby. Můžete tak stínění dle potřeby regulovat.  Markýzy lze pořídit kloubové, kazetové svislé a výsuvné. 
 
Při výběru stínící techniky je důležité, co od ní očekáváte. Rovněž jsou důležité údaje jako materiál, náročnost na údržbu, způsob kotvení či ovládání. Venkovní rolety a žaluzie je možné ovládat pomocí dálkového ovládání či chytrého telefonu.
 

Vhodně zvolená stínící technika je efektivní v zimě i v létě 

Se správně zvolenou stínící technikou se i v horkém létě obejdete bez klimatizace. Nezastíněné okno propustí téměř 90% slunečních paprsků, což má za následek rozehřátí interiéru, blednutí barev. Rolety či žaluzie vytvoří v pokoji příjemné klima. V zimě lze sluneční energii využít pro vytápění. 
 
Stínící technika umožňuje nastavení míry propustnosti slunečních paprsků, v zimě jsou skvělou tepelnou izolací, pomohou snížit náklady na vytápění a rovněž chrání okno před deštěm, sněhem nebo vloupáním. 
 
Výrobci umožní vybrat si také žaluzie a rolety do atypických oken, střešní markýzy, zastínění pergol a mnoho dalšího. K bazénu či na balkón přijde vhod také pořádný slunečník.