MagazínJak vyzrát na zbytečné průtahy na úřadech

Nízkoenergetický, šetrný k přírodě a elegantní. Tyto tři přívlastky charakterizují produkt moderní doby. Mobilní dům vše splňuje do puntíku, navíc se začíná těšit větší a větší oblibě. Jak na stavební povolení? A je vůbec potřeba?

Stavba nebo výrobek s funkcí stavby? Jakou legislativou je nahlíženo na mobilní domy? Ve stavebním zákoně najdete dva pojmy – stavba a výrobek plnící funkci stavby. Rozdíl mezi nimi je v místě vzniku daného objektu. Zatímco prvně zmíněný roste přímo na staveništi, mobilní dům vzniká montáží v hale.

Schválená novela dům č. 350/2012 Sb., která mění zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (nazývaný jako stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů rozšiřuje definici pojmu stavba o ustanovení „za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby". Ať už tak objekt vznikl stavební či montážní konstrukcí bez ohledu na technické provedení či použité materiály, je potřeba mít územní souhlas.

Jde to i bez souhlasu

Při montáži domu je potřeba splnit několik podmínek. V případě, že umístění domu je v souladu s cíli územního plánování, charakterem území a místní infrastrukturou, územní souhlas vám bude udělen bez větších průtahů. Tato zjednodušená procedura územního řízení vám ušetří čas i peníze.

Bez ohlášení a stavebního povolení lze dle zákona stavět, pokud má stavba do 25 m² zastavěné plochy a ne více jak 5 m do výšky. V objektu zároveň musí být jedno nadzemní podlaží a být nejvýše 3 m do hloubky. Stavba musí být umístěna na pozemku rodinného domu nebo objektu určeného pro rodinnou rekreaci. V tomto případě se může jednat i o dům přesahující 150 m².