MagazínStavba altánu ze dřeva

Dřevěné altány byly a budou stále oblíbeným typem zahradních staveb. V případě altánu jde nejen o estetický prvek zahrady. Altány mají i ryze praktické využití. Chrání nejen před přímými slunečními paprsky, ale i rozmary počasí.

Dřevěné altány byly a budou stále oblíbeným typem zahradních staveb. V případě altánu jde nejen o estetický prvek zahrady. Altány mají i ryze praktické využití. Chrání nejen před přímými slunečními paprsky, ale i rozmary počasí.
 

Základová deska

Přestože je altán považován za menší zahradní stavbu, je potřeba i pro tuto stavbu mít kvalitní základy. Základy řešíme buď betonovou základní deskou, nebo betonovými patkami, které nesou konstrukci altánu. V případě nosné konstrukce ze dřeva je vhodné dřevěné sloupky konstrukce připevnit k úchytům základových patek.
 

Materiál vhodný na podlahu altánu

Při volbě podlahy altánu bychom měli vybírat materiály vhodné pro použití v kombinaci s dřevěnou konstrukcí. Vhodná je kamenná dlažba, dlažba z pálené hlíny, dřevěné dlaždice, dřevěná podlaha na roštu třeba z klasických podlahových prken.
 

Stavebně konstrukční požadavky

Při výběru vhodného altánu je dobré všímat si opracování a celistvosti dřeva. V dřevěné konstrukci altánu by se neměli objevovat žádné trhliny, které by nadále mohli negativně ovlivnit vlastnosti dřeva. Navíc veškeré hrany konstrukce altánu by měly být zaobleny nebo zkoseny, aby byla voda ihned odvedena z konstrukce pryč. Není žádoucí, ani drsný povrch dřeva, ze kterého se voda špatně odpařuje.
 

Chemická ochrana dřevěné konstrukce altánu

Ať je dřevo sebetvrdší a kvalitnější, bez chemické ochrany se venkovní stavby neobejdou. Chemická ochrana neboli konzervace dřeva zvyšuje jeho odolnost vůči dřevokaznému hmyzu a plísním. Impregnací se sníží nasákavost dřeva a zvýší se jeho tvrdost i trvanlivost konstrukce altánu.
 

Povrchová úprava dřeva konstrukce altánu

Cílem povrchové úpravy altánu, je vytvoření nejen ochranného, ale i estetického filmu, který omezuje přímý kontakt s vodou, vzduchem, vzdušnou vlhkostí a prachem. Nátěrové hmoty dělíme na bezbarvé a krycí. Navíc s přibývajícím pigmentem se snižuje účinek UV paprsků na povrch dřeva. Lazury bývají ve formě olejové nebo vodní.
 

Aplikace nátěrů

Aby exteriérové nátěry odolávaly, musíme je odpovídajícím způsobem aplikovat a respektovat teplotu i vlhkost prostředí a dobu zasychání. Pokud nátěry zasychají při nižší teplotě než je 15˚C je nutné počítat s delší dobou schnutí a je zcela nevhodné natírat při teplotě nižší než je 5˚C. Relativní vlhkost vzduchu by neměla překročit 80%. A jednotlivé vrstvy nátěrů nanášíme až po řádném proschnutí předchozí vrstvy.