MagazínSprávná péče o krb

Milujete pohled do plamenů v krbu? Věnujte krbu náležitou péči a odvděčí se vám příjemným teplem.

Milujete pohled do plamenů v krbu? Věnujte krbu náležitou péči a odvděčí se vám příjemným teplem. 
 

S mokrým dřívím nezatopíte

Na tom, jak budete často muset krbová kamna čistit, závisí to, jaké používáte dřevo, zda je v dostatečné kvalitě a řádně vysušené, ale také to, zda používáte vzduchové  ventily. Krb čistěte každý třetí či čtvrtý den. Záleží na velikosti kamen, objemu nádoby na popel a četnosti užívání kamen. Popel vyhazujte do popelnice, případně do záhonů v zahradě. Skla a dvířka čistěte příslušnými čistícími prostředky. Krb i kamna čistěte i zvenčí a zásadně vychladlá. Sklo nám v krbu černá především z důvodu používání mokrého dřeva. 
 

Jaké dřevo si připravit do krbu?

Aby krb správně hořel, je potřeba mít připraveno i správné dřevo. Důležitá je jeho výhřevnost. Je srovnatelná u měkkých i tvrdých dřev. Výhodou tvrdého dřeva je, že nemusíte přikládat tak často. Tvrdé dřevo hoří pomaleji. Měkké dřevo naopak je vhodné pro rozpálení topeniště, zvládne to mnohem rychleji. Ideální je poměr 1 díl měkkého a 3 díly tvrdého dřeva. Vhodné je používat také směsi dřeva. Kvalitní suchá polínka vám poskytnou dostatečně velké plameny. 
 

Péče kominíka

Údržbu krbu provádějte nejen na konci topné sezony, ale i na jejím začátku. Očistěte povrch vnitřních i vnějších stěn a objednejte si kominíka, který provede revizi kouřovodu a vyčistí řádně komín. Právě nevyčištěné komíny jsou často příčinou požárů. 
 

Příjemný vzhled

Nejen váš krb by měl vypadat hezky. Dejte si záležet na výběru krbu či kamen, ale i na náčiní, které potřebujeme k obsluze krbu. Hezky mohou vypadat i ošatky na dříví. Kolem krbu bychom měli mít skleněnou nebo keramickou dlažbu, která ladí s interiérem.