MagazínSkleník v zimním období

Zimní sezona skončila a my naší veškerou pozornost upínáme ke skleníku. Správná péče o něj nám může zajistit hezké výsledky do následujícího období. Pokud jsme byli v průběhu podzimu pečliví, můžeme již brzy na jaře zasít do dokonalé půdy.

Skleník je dobrým pomocníkem při našem zahradničení, aby se nám však odvděčil, musíme o něj neustále dokonale pečovat. A tak nejen v létě ale i v zimě je nutné připravit skleník na dobu odpočinku. Jedině tak zvýšíme úrodnost půdy. 

Předvánoční úklid

Skleník musí být maximálně čistý. Nenechávejme úklid na jaro, tímto předejdeme vzniku plísní i rozšíření plevelnatých rostlín. Zároveň je čas přistoupit k opravám. Pokud nalezneme praskliny ve skleněných výplních, je vhodné je vyměnit. 

Podívejte se na nabídku skleníků značky Hobbytec

Čištění výplně

Ať už disponujeme výplní z moderního polykarbonátu nebo osvědčeného skla, je potřeba ji vyčistit. V tomto případě není nutností využívat chemické čističe, bohatě si vystačíme s vodou nebo běžným saponátem. Polykarbonát by navíc pod speciálními přípravky mohl utrpět mírné škody. Výborné je přimíchat trochu octa, ten působí jako dezinfekční prostředek. 

Úprava půdy

Půdu ve skleníku je potřeba důkladně prorýt. Následně ji necháme volně ležet, aby důkladně promrzla a zbavila se nežádoucích živin. Doporučuje se zároveň použít hnůj. Konstrukci skleníků je nežádoucí nechat pod vrstvou sněhu. Především polykarbonát by mohl pod jeho tíhou trpět.